Ştiri locale

Primăriile care au în subordine teatre vor putea angaja personal suplimentar pentru aparatul de specialitate

Primăriile care au în subordine teatre, opere sau filarmonici vor putea angaja personal suplimentar fără a mai fi limitate la un număr maxim de posturi în funcție de evoluția numărului populației.

Proiectul de lege inițiat de deputatul UDMR de Covasna, Miklós Zoltán, care prevede exceptarea domeniului culturii de la calculul numărului maxim de posturi ocupate la nivelul unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, a fost adoptat săptămâna aceasta în plenul Camerei Deputaților.

Publicitate

Anterior, legea excepta de la aceste calcule personalul din anumite capitole bugetare, cum ar fi Asistența socială, Poliția Locală sau Evidența Persoanelor, însă nu vorbea despre angajații din Cultură. Astfel s-a ajuns ca un număr de 140 de posturi din organigrama Primăriei Sfântu Gheorghe să nu poată fi ocupate, spre exemplu, de personal specializat în achiziții publice sau investiții.

„Succes în parlament: o nouă inițiativă proprie a devenit lege! Plenul Camerei Deputaților a adoptat azi inițiativa mea legislativă care permite angajare suplimentară de personal în acele orașe și municipii (de pildă municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc), care au în subordine teatre, opere sau filarmonici. Inițiativa mea prevede ca acești angajați – precum lucrătorii din educație și sănătate – să fie exceptați de la numărul maximal de posturi al primăriilor, creând astfel posibilitatea unor angajări suplimentare în caz de nevoie”, a scris deputatul Miklós Zoltán, fost consilier local din Sfântu Gheorghe, într-o postare pe Facebook.

În discursul susținut cu ocazia dezbaterii proiectului de lege, deputatul a explicat că inițiativa legislativă va elimina discriminarea creată între unitățile administrativ-teritoriale ale căror  instituții de cultură aparțin de Minister, și cele care au în subordine teatre, filarmonici și opere.

„După cum bine știți, la începutul fiecărui an, prefecturile trebuie să comunice către primării numărul maximal de posturi în care acea primărie trebuie să se încadreze. Există și anumite excepții: capitolele sănătate, învățământ și asistență socială. Prin această inițiativă legislativă noi propunem să mai facem o excepție de la această regulă, iar acele instituții culturale care funcționează în subordinea primăriilor să fie exceptate. De ce este important acest lucru? Ca să eliminăm o discriminare care există între primăriile mari care nu au în subordine instituții culturale, au instituții care aparțin de Ministerul de resort, față de acele primării care au în subordine teatre, opere și filarmonici. Prin această inițiativă venim în ajutorul primăriilor și creăm spațiu de mișcare pentru a face angajări de care este atâta nevoie în vederea elaborării și implementării unor proiecte”, a spus deputatul în discursul său.

La finalul anului trecut, Miklós Zoltán afirma că circa 35% din personalul Primăriei Sfântu Gheorghe este încadrat la Cultură, fiind vorba despre angajații Teatrelor „Tamási Áron”, „Cimborák şi „Andrei Mureşanu”, respectiv cei ai Casei de Cultură „Kónya Ádám”, și „nu ar fi corect să ne punem întrebarea pe care dintre aceste 4 instituţii să o desfiinţăm pentru ca Primăria să aibă posibilitatea să angajeze oameni, pentru că nu are personal suficient la compartimentul Proiecte Europene, sau în alte părţi”.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio