Ştiri locale

Primăria Zagon a început forarea unor noi puțuri de apă. De la finalul lunii iunie aproape 750 de familii au apă cu porția

Primăria Zagon a început lucrările de forare a unor noi puțuri de apă, în încercarea de a soluționa problemele cu care comuna se confruntă de mai mulți ani. Contractul de delegare a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, încheiat în 2013, a fost reziliat după o serie de neînțelegeri între autoritățile locale și furnizor, părțile căutându-și dreptatea în instanță.

De la finalul lunii iunie, aproximativ 750 de familii din Zagon și Păpăuți primesc apă cu porția, timp de câteva ore pe zi, în intervalele orare 07:00 – 10:00, respectiv 19:00-22:00, întrucât pentru a putea efectua lucrările de forare, funcționarea pompelor și a echipamentelor care asigură alimentarea cu apă trebuie întreruptă.

Publicitate

Într-o postare pe Facebook, Primăria Zagon a transmis că lucrările de forare a puțurilor reprezintă „un mare pas înainte”, aducând comuna mai aproape de optimizarea rețelei de apă. În prezent, autoritățile locale încearcă să obțină toate autorizațiile necesare, însă procesul birocratic este unul lent.

„Un mare pas înainte în viața comunei Zagon este în curs de desfășurare, după cum probabil ați observat, în ultimele zile am început să forăm puțuri, ceea ce ne aduce un pic mai aproape de optimizarea rețelei de apă a comunei. Așteptăm acest moment încă din luna februarie. Este în curs și obținerea autorizațiilor, însă birocrația este lentă, dar noi suntem perseverenți și ceea ce am început facem cu răbdare”, au transmis reprezentanții Primăriei.

Lucrările sunt derulate de o firmă din Odorheiu Secuiesc, cu care autoritățile locale au încheiat contract încă de la începutul acestui an. Comuna are 5 puțuri în total, dar care au secat aproape complet, iar de la începutul anului localnicii nu au prea avut apă. Primăria lucrează și la un proiect pentru captarea apei dintr-un izvor, însă procesul birocratic se poate întinde pe câteva luni, potrivit edilului.

„Lucrăm la un proiect pentru captarea apei din izvor, din  pădure, dar asta durează luni de zile, până când ai studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și toate avizele necesare pentru captarea apei”, ne explica, la finalul lunii iunie, primarul Kiss Augustin.

Problemele comunei în ceea ce privește serviciile de apă și canalizare trenează de câțiva ani. Stația de clorinare este nefuncțională de 4 ani, iar stațiile de epurare au rămas fără curent electric încă din luna decembrie a anului trecut, după ce facturile la electricitate au început să se adune.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio