Ştiri locale

Primăria Târgu Secuiesc, finanțare de aproape 9 milioane de lei prin PNRR pentru piste de biciclete și apartamente eficiente energetic

Primăria Târgu Secuiesc a semnat 3 contracte în valoare totală de aproximativ 9 milioane de lei, prin componenta 10 – Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectele vizează asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, implementarea unor sisteme inteligente de management urban și construirea de locuințe nZEB destinate medicilor și cadrelor didactice.

Autoritățile locale au în plan construirea unor clădiri eficiente din punct de vedere energetic, a câte șase apartamente cu două camere, în suprafață de 65 mp. Locuințele vor fi dotate cu sisteme inteligente de încălzire, aer condiționat și iluminat, iar echipamentele vor reduce costurile de întreținere.

Publicitate

Potrivit reprezentanților Primăriei, apartamentele vor fi construite în zona adiacentă spitalului din Târgu Secuiesc.

„Proiectul depus de primărie include clădiri cu șase apartamente: apartamente cu două camere în suprafață de 65 de metri pătrați. Clădirile nZeb (clădiri cu consum de energie aproape zero), așa cum sunt denumite în cadrul proiectului, vor fi dotate cu panouri solare pentru producerea de energie electrică și apă caldă, izolație termică și ferestre și uși eficiente. Pompele de căldură sunt folosite pentru a extrage apă caldă sau aer la 10 grade Celsius din subsol, ceea ce răcește clădirea vara și permite încălzirea acesteia la temperatura camerei iarna, cu mai puțină energie. Clădirile vor fi dotate cu sisteme IT inteligente pentru încălzire, aer condiționat și iluminat, iar echipamentele vor reduce costurile pentru întreținerea apartamentelor, ceea ce reprezintă un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie. Acest proiect include și 10 încărcătoare pentru mașini electrice, care vor fi instalate pe teritoriul municipiului Târgu Secuiesc”, au transmis reprezentanții Primăriei.

Autoritățile locale au în plan și construirea unor piste pentru de biciclete între Târgu Secuiesc și Tinoasa; respectiv între Târgu Secuiesc și Catalina.

În cursul zilei de marți, Ministerul Dezvoltării a semnat 120 de noi contracte de finanțare prin componenta 10 – Fondul Local, în valoare totală de peste 230 milioane de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio