Ştiri locale

Primăria staţiunii Covasna a obţinut fonduri europene pentru un amplu proiect de dezvoltare urbană: observator panoramic, traseu de cură și spații comunitare

Primăria Covasna are în plan derularea mai multor proiecte de investiții necesare păstrării statutului de stațiune balneoclimaterică și turistică de interes național, care vor contribui, totodată, la îmbunătățirea aspectului urbanistic al orașului și la diversificarea infrastructurii de turism și agrement.

În acest sens, autoritățile locale vor pregăti anul acesta documentația tehnică pentru construirea unui observator panoramic la capătul superior al pârtiei de schi „Lőrincz Zsigmond” și amenajarea unui traseu de cură, cu locuri de popas și odihnă, care va lega partea inferioară a pârtiei de observator. Pe lângă aceste obiective, Primăria are în plan și reabilitarea aleilor, a iluminatului public, a mobilierului urban și a fântânii arteziene din parcul central, dar și amenajarea unui spațiu de socializare și recreere.

Primarul stațiunii, Gyerő József, a precizat că cererea de finanțare depusă anul trecut la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia a fost aprobată, iar contractul a fost deja semnat.

„A fost un apel pentru dezvoltarea integrată a localităților/orașelor. Pe această axă am câștigat finanțarea pentru parcul tematic cu skatepark și scena de vară de pe terenul fostului poligon, dar au mai rămas surse de accesat și am mai depus un al doilea proiect, care vizează construirea unui observator panoramic pe pârtia de schi, reabilitarea aleilor din parcul central, transformarea parcării Supercoop din centrul orașului într-un spațiu comunitar multifuncțional și reabilitarea a două parcări: parcarea Ovari și parcarea de lângă Supercop. Acea cerere de finanțare a fost considerată eligibilă și am semnat contractul de finanțare cu ADR Centru. Urmează să întocmim anul acesta proiectele tehnice. Acest obiectiv de investiții (observatorul panoramic și traseul de cură – n.r.) se integrează în mod organic cu celelalte investiții pe care le avem la pârtia de schi, respectiv cu centrul wellness. În momentul în care vine turistul, face o plimbare în aer liber, urcă la capătul pârtiei de schi, în partea superioară, undeva la 900 de metri, iar după ce a depus acest efort, vine jos și intră în wellness să se relaxeze. Deci e o zonă pe care vrem să o dezvoltăm în mod integrat. Și centrul orașului deja necesită reabilitare, mai ales aleile din parcul central, fiindcă emanațiile de dioxid de carbon au erodat pavajul”, a explicat primarul.

Valoarea totală a proiectului „Regenerare urbană zonă centrală în oraşul Covasna; Punerea în valoare a factorilor naturali de cură și a atracțiilor turistice din oraşul Covasna, prin crearea unui traseu de cură pe teren și construirea unui punct de observare-Panorama orașului” este de  12.748.281 lei, din care 3.460.692 lei reprezintă contribuția autorităților locale. Totodată, Primăria va suporta cheltuielile neeligibile ale proiectului.  

Studiile de fezabilitate și hotărârile necesare derulării acestor investiții au fost aprobate în cursul anului trecut, fiind obținute toate avizele și aprobările preliminare. La vremea respectivă, primarul Gyerő József declara că „centrul orașului, îndeosebi parcul mare și spațiul public din fața magazinului Supercoop, necesită de mult timp executarea unor lucrări de reparații capitale”, întrucât pavelele aleilor parcului au ajuns într-o avansată stare de degradare, fiind afectate de emanațiile de bioxid de carbon și de acțiunea factorilor fizici și de mediu. Totodată, parcarea Supercoop „nu poate să îndeplinească rolul urbanistic pe care și-l asumă zonele centrale ale unor stațiuni turistice”.

Primăria Covasna are în plan, printre altele, reconfigurarea terenului situat între clădirile OTP Bank, Banca Transilvania, Supercoop și CARP, care în prezent are funcția de parcare publică,  și amenajarea unui spațiu dedicat întâlnirilor comunitare, odihnei și recreerii.

Orașul deține oficial brandul „stațiunea mofetelor și a celor 1000 de izvoare de apă minerală” și este printre cele mai importante stațiuni balneoclimaterice ale României. În luna mai a anului trecut, Covasna a fost desemnată „Cea mai bună destinație balneară” la categoria „Stațiuni”, în cadrul Galei premiilor SPA România 2024. La vremea respectivă, primarul Gyerő József a transmis că premiul obligă autoritățile locale și mediul de afaceri să se implice în continuare pentru dezvoltarea turismului locale și creșterea competitivităţii şi atractivităţii zonei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio