Primăria Sfântu Gheorghe vrea să rezilieze contractul cu firma care reabilita sala de festivități și internatul CNMV. Primarul Antal Árpád: „Dacă până în august semnăm un contract nou, sunt șanse reale ca în septembrie copiii să se întoarcă în clasele lor”
Primăria Sfântu Gheorghe doreşte să rezilieze contractul încheiat pentru reabilitarea și modernizarea internatului și a sălii de festivități de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe și va face o nouă licitație pentru lucrările rămase nefinalizate, după ce executantul, o firmă din Cluj, nu și-a îndeplinit obligațiile din contract.
Lucrările ar fi trebuit finalizate de mult, dar constructorul, care este aceeași firmă cu cea care a făcut proiectarea, a omis mai multe lucrări din cadrul proiectului. Anul trecut, Municipalitatea a fost nevoită să facă o nouă procedură de achiziţii pentru derularea unor lucrări suplimentare, fapt care a dus la noi amânări în finalizarea lucrărilor, iar din cauza faptului că executantul nu a reuşit să pună în funcţiune sălile de clasă din clădirea internatului până la începerea anului școlar, activitatea Colegiului a fost împărțită, elevii fiind nevoiți să învețe în sălile altor școli.
Într-un interviu la We Radio (Vezi AICI VIDEO pe acest subiect), primarul Antal Árpád a vorbit despre stadiul lucrărilor și despre posibilitatea ca elevii să se poată întoarce în clasele lor la începutul noului an școlar, explicând, totodată, că decizia de a rezilia contractul a fost luată întrucât Primăria riscă să piardă finanțarea europeană în cazul în care lucrările nu se vor finaliza până la sfârșitul acestui an.
„Acolo aveam două contracte de execuție, unul se referea la sala de festivități și la internat, iar celălalt, la corpul principal de clădire. În cazul celui din urmă eu cred că lucrurile vor merge bine, în grafic, dar vor crea foarte multe dificultăți, bineînțeles, așa cum se întâmplă și la alte unități de învățământ unde sunt modernizări. Probleme foarte mari am avut la internat și la sala de festivități unde licitația a fost câștigată de o firmă din Cluj, cu un acționariat foarte neserios, pot să îmi permit să spun acest lucru. Intenționăm să reziliem acel contract și să relicităm restul lucrărilor, pentru că dacă mergem mai departe, pe de-o parte riscăm să pierdem foarte mulți bani. Și așa am pus din bugetul local aproape 2 milioane de lei pentru a rezolva anumite probleme care nu erau în proiect, iar restul, fiind din fonduri europene, dacă nu finalizăm lucrările până la sfârșitul anului riscăm să plătim înapoi din bugetul local inclusiv sumele pe care le-am atras din fondurile europene”, a explicat primarul Antal Árpád.
În luna mai a anului trecut, edilul declara că deși lucrările avansează într-un ritm nesatisfăcător, Primăria nu are foarte multe pârghii pentru a forța constructorii să accelereze ritmul de lucru, la vremea respectivă neconsiderând rezilierea ca fiind o soluţie, întrucât ar amâna şi mai mult finalizarea lucrărilor.
De la începutul acestui an școlar, mai multe clase de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” au fost găzduite de diferite unități de învățământ din oraș, printre care Universitatea „Babeș Bolyai”, Liceul „Berde Áron”, Liceul „Puskás Tivadar”, sau Școala Gimnazială „Ady Endre”.
„Pe de-o parte, avem o presiune din direcția părinților, și pe bună dreptate, pentru că toată lumea își dorește să își vadă copiii înapoi în școală. Eu cred că am găsit soluții decente, ne-am preocupat să găsim soluții pentru toată lumea în această perioadă, dar trebuie să înțelegem cu toții că sunt situații în care eu nu am un pistol în mână pe care să pot să îl pun la tâmpla unui constructor ca să lucreze mai repede. Întotdeauna trebuie să evaluez riscurile și în ceea ce privește rezilierea unor contracte, pentru că rezilierea unui contract înseamnă după aceea o expertiză care durează timp, înseamnă reproiectarea lucrărilor neexecutate și relicitare. Garanția că după aceea găsești un constructor serios nu există astăzi în România, trebuie să fim realiști, deci drumul pe care am pornit acum are riscurile lui, în sensul în care nu știm cine va finaliza acele lucrări, nu știm ce constructor vom găsi, dar sperăm și e puțin probabil să găsim un constructor atât de prost cum a fost constructorul din Cluj”, a mai explicat edilul.
Întrebat dacă există vreo șansă ca în toamnă elevii să înceapă școala în clasele lor, edilul a răspuns că lucrările sunt finalizate în procent de peste 90% și pot fi finalizate „în 3 săptămâni – o lună”, astfel că dacă Municipalitatea va reuși să încheie un contract cu un executant nou până în luna august, „sunt șanse reale ca în septembrie copiii să se reîntoarcă în sălile respective”.
„Dacă proiectantul care face expertiza, dacă proiectantul care va trebui să facă proiectul pentru restul de executat, dacă licitația va decurge în condiții optime, nu vor fi contestații și va veni un constructor serios, lucrările acolo se pot termina în 3 săptămâni – o lună. Nu sunt foarte multe lucrări, stadiul lucrărilor este undeva la 91-92%. Problema e că sunt anumite lucrări unde sunt probleme de calitate, nu au fost plătite și trebuie refăcute, dar dacă am avea un constructor serios, am putea termina lucrările într-o lună. Deci dacă până în 10 august putem semna un contract cu un executant nou, atunci sunt șanse reale ca în septembrie copiii să se reîntoarcă în sălile respective”, a mai spus primarul.
Proiectul „Creşterea calității arhitectural-ambientale, reabilitare termică – internat și sala de festivități” avea, la momentul semnării contractului, o valoare de 7,1 milioane de lei, din care 6,9 milioane de lei este finanțare nerambursabilă.
Primăria Sfântu Gheorghe a emis autorizația de începere a lucrărilor în septembrie 2020, după un blocaj de mai bine de doi ani din cauza procesului birocratic, întrucât proiectul de reabilitare și modernizare a internatului și a sălii de festivități nu primea avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna, iar pentru reabilitarea clădirii principale și a bibliotecii Colegiului erau necesare avize atât din partea ISU Covasna, cât și din partea Direcției de Cultură Brașov.
Conform planului inițial, ambele proiecte ar fi trebuit să înceapă în 2018 și să fie finalizate cel târziu în noiembrie 2020, însă au fost întoarse de mai multe ori la proiectant. În iunie 2021, autoritățile locale au declarat că vor aplica penalizări pentru fiecare zi de întârziere în cazul în care lucrările de reabilitare nu se vor finaliza la termen.
Internatul CNMV nu a fost reabilitat niciodată în cei peste 40 de ani de când a fost construit, fiind necesare reparaţii capitale întrucât geamurile din lemn erau mucegăite, iar prin pereţii băilor curgea apa, ţevile fiind sparte.
(Ioana Ardeleanu)