Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe vrea să cumpere 44 de autobuze electrice pentru oraş şi zona metropolitană

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat joi, într-o şedinţă extraordinară, depunerea unui nou proiect în cadrul PNRR, de data aceasta pentru achiziţionarea unui număr de 20 de autobuze electrice care vor deservi zona metropolitană. Primăria Sfântu Gheorghe are deja câştigate două proiecte pentru modernizarea transportului public în comun: 12 autobuze electrice vor fi cumpărate în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (licitaţia este pe final, ofertele fiind deja depuse), iar achiziţionarea altor 12 autobuze a fost deja aprobată prin PNRR în cursul acestui an.

Astfel, Primăria Sfântu Gheorghe va solicita o nouă finanțare prin PNRR în vederea achiziționării a încă 20 de autobuze electrice, nepoluante, ca parte a planurilor Municipalității de îmbunătățire a condițiilor de mobilitate, atât în zona urbană, cât și în cele rurale, respectiv pentru reducerea emisiilor cu efect de seră.

Publicitate

În urma implementării proiectului, pe lângă autobuzele cu propulsie electrică, vor fi amenajate și 20 de stații de încărcare lentă, respectiv 7 stații de încărcare rapidă. Autobuzele vor deservi întreaga „Zonă metropolitană Sepsi”, urmând să circule de la Chichiș până în localitatea Bixad.

„Astfel, în completare cu investițiile în domeniul mobilității urbane în curs de implementare cu finanțare prin Programul Operational Regional 2014-2020, se asigură accesibilitatea locuitorilor din municipiul Sfântu Gheorghe şi din comuna parteneră la servicii publice, la locuri de muncă, la puncte de interes local (…) Prin implementarea proiectului de investiții, pentru realizarea căruia cele două unități administrative teritoriale vor semna un acord de parteneriat, nivelul de CO2 va fi redus semnificativ, întrucât autobuzele electrice nu vor produce emisii care să afecteze mediul înconjurător”, motivează autoritățile locale în documentația proiectului.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 57 de milioane de lei, din care cheltuielile eligibile în cadrul PNRR pentru Municipiul Sfântu Gheorghe se ridică la 47,8 milioane de lei.

Primăria Sfântu Gheorghe motivează necesitatea extinderii transportului public de persoane și în localitățile învecinate prin faptul că zilnic sute de persoane fac naveta către municipiu, pentru a ajunge la școală sau la muncă, pentru a beneficia de servicii de sănătate sau administrative, ori pentru a avea acces la diferite instituții de cultură sau spații comerciale. Majoritatea acestor persoane utilizează în prezent autoturisme proprietate personală, întrucât „serviciile de transport public sunt aproape inexistente, și nu satisfac nevoile publicului călător”.

În plus, extinderea rețelei de transport ar urma să ducă la dezvoltarea orașului, la creșterea calității vieții locuitorilor, și va crea cadrul pentru afirmarea municipiului, până în 2030, ca oraș inteligent, modern, ecologic și accesibil pentru locuitorii săi, pentru turiști și pentru locuitorii zonei metropolitane care învață sau muncesc la Sfântu Gheorghe.

La finalul lunii aprilie, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat asocierea municipiului cu alte 12 comune în vederea înfiinţării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Zona metropolitană Sepsi” care, potrivit autorităților locale, se va întinde de la graniţa judeţului Braşov până la cea cu judeţul Harghita.

Primarul Antal Árpád a declarat, la vremea respectivă, că scopul asocierii este de a facilita dezvoltarea economico-socială a zonei, de a facilita cooperarea între unităţile administrativ-teritoriale componente şi de a crea un instrument de dezvoltare durabilă a întregii zone.

În prezent, SC Multi-Trans S.A., firma de transport public a Municipalității, operează 6 linii urbane principale, și alte 13 secundare, în inventarul societății existând 17 vehicule pentru transportul public local (15 autobuze şi 2 microbuze), toate având o vechime de peste 14 ani.

Tot ca parte a planurilor Primăriei de a îmbunătăți condițiile de mobilitate și de a reduce emisiile cu efect de seră, până la sfârşitul anului 2023 vor fi achizitionate 12 autobuze electrice, urmând să fie amenajate 12 stații de încărcare lente şi 5 stați de încărcare rapide, va fi construit un depou nou, iar 65 de stații de-a lungul traseelor vor fi modernizate. De asemenea, pe str. Berzei se va construe o staţie capăt de linie, iar pe str. Păiuș David un terminal pentru preluarea pasagerilor care vin dinspre Brașov, urmând să fie implementat un sistem integrat de management al traficului, al flotei, şi de e-ticketing.

Alte 12 autobuze electrice vor fi achiziționate prin PNRR, proiectul fiind deja aprobat.

Din Zona metropolitană Sepsi urmează să facă parte comunele Ilieni, Reci, Ozun, Chichiş, Arcuş, Valea Crişului, Ghidfalău, Micfalău, Bodoc, Malnaş, Bixad şi Moacşa.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio