Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe va penaliza fiecare zi de întârziere a lucrărilor la Colegiul Național „Mihai Viteazul”

Primăria Sfântu Gheorghe va aplica penalizări pentru fiecare zi de întârziere în cazul în care lucrările de reabilitare a Colegiului Național „Mihai Viteazul” nu vor fi finalizate la termen.

Primarul Antal Árpád a declarat joi, într-o conferință de presă, că instituția pe care o conduce nu are alte pârghii pentru a forța constructorii să accelereze ritmul de lucru, iar probleme similare sunt și în cazul altor proiecte ale Municipalității care bat pasul pe loc.

Publicitate

Contractul de proiectare și execuție pentru proiectul „Creşterea calității arhitectural-ambientale, reabilitare termică – internat și sala de festivități”, în valoare de 7,1 milioane de lei, a fost câștigat prin licitație de o firmă din Cluj, care ar trebui să finalizeze lucrarea cel târziu în toamna acestui an.

„Eu sunt cel care și-ar dori cel mai mult ca lucrările să meargă bine peste tot, dar este o firmă venită din Cluj, care lucrează așa cum lucrează (…) Voi penaliza firma pentru fiecare zi de întârziere, atât pot să fac, nu pot să stau cu o mitralieră în mână și să îi pun pe muncitori să muncească mai repede. Până la urmă eu am un contract în care am termene, iar dacă nu sunt respectate termenele pot aplica penalizări, atât pot să fac (…) Eu pot să îi spun firmei că reziliez contractul, dar asta înseamnă că poimâine trebuie să fac o expertiză a lucrărilor neterminate, așa cum am făcut în cazul Stadionului mic, asta ne ia jumătate de an, apoi să relicitez proiectul și totul, deci ar însemna să împingem proiectul cu doi ani”, a explicat edilul.

„În ultimii 10 ani România și-a omorât firmele de construcții. 70% au intrat în faliment”

Antal Árpád spune că probleme în execuția lucrărilor sunt și în cazul Colegiului „Székely Mikó”, și la Grădiniţa cu Program Prelungit „Benedek Elek” din strada Oltului nr. 19, dar în general în toate proiectele în care sunt implicați constructori, deoarece România nu are suficientă forță de muncă pentru proiectele de infrastructură. 

„Eu am aceeași problemă ca la Mihai Viteazul și la Mikó, și la Grădinița de pe strada Oltului unde lucrările sunt sistate. Peste tot am probleme cu constructorii, și nu numai eu, toți avem. Suntem la guvernare și încercăm să schimbăm niște proceduri dar nu vor acționa retroactiv și nu vor rezolva contractele păguboase. În acest moment suntem în situația în care vor veni foarte mulți bani în România, undeva la 80-100 de miliarde de euro în următorii 5 ani prin investiții, dar eu nu văd cine va face aceste lucrări în țara asta. În ultimii 10 ani am omorât firmele de construcții românești, 70% dintre ele au intrat în faliment, și acum vrem să cheltuim 100 de miliarde de euro în 5 ani? Cu cine? Firmele vor veni, vor licita, fiecare va avea 10 contracte, dar abia au oameni să lucreze într-un singur loc, nu avem cu cine munci, asta este problema”, a mai spus primarul.

Primăria Sfântu Gheorghe a emis autorizația de începere a lucrărilor de reabilitare a Colegiului Național „Mihai Viteazul” în luna septembrie a anului trecut, după un blocaj de mai bine de doi ani din cauza procesului birocratic.

Mai exact, proiectul de reabilitare și modernizare a internatului și a sălii de festivități nu primea avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna, iar pentru reabilitarea clădirii principale și a bibliotecii Colegiului, a cărui valoare depășește 20,2 milioane de lei, erau necesare avize atât din partea ISU Covasna, cât și din partea Direcției de Cultură Brașov.

Conform planului inițial, ambele proiecte ar fi trebuit să înceapă în 2018 și să fie finalizate cel târziu în luna noiembrie a anului trecut, însă au fost întoarse de mai multe ori la proiectant.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio