Primăria Sfântu Gheorghe va construi 8 blocuri de locuințe pentru tineri și pentru specialiștii din sănătate și învățământ
Primăria Sfântu Gheorghe are în plan dezvoltarea fondului locativ de pe raza municipiului prin construirea a 8 blocuri de locuințe pentru tineri și pentru specialiștii din sănătate și învățământ, care și-ar dori să se stabilească în reședința de județ, dar a căror situație financiară nu le permite cumpărarea unui apartament.
În acest sens, consilierii locali au aprobat săptămâna trecută, într-o şedinţă extraordinară, depunerea cererii de finanțare în runda a doua de atragere a fondurilor prin PNRR, deschisă în data de 14 octombrie. Municipalitatea intenționează să construiască 4 blocuri de locuințe pe strada Nicolae Iorga, și alte 4 pe strada Jókai Mór, fiecare a câte 48 de apartamente cu două camere, în suprafață de peste 65 mp. Astfel, vor fi asigurate condiții optime de locuit pentru 96 de specialişti.
Potrivit Notei de fundamentare, aprobată de consilierii locali, problema generală a locuințelor din România este una accentuată, mai ales în rândul tinerilor, datele Eurostat arătând că în 2020, aproape 58% dintre tinerii din România cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani locuiau cu părinții, procentul fiind în creștere constantă în ultimii 20 de ani. Autoritățile locale arată că din ce în ce mai mulți tineri rămân în locuințele familiilor, astfel încât să poată economisi pentru a-și permite un credit ipotecar, iar mulți ajung să se întoarcă în casele părintești „după încercări eșuate de a trăi independent, îngenuncheați de povara chiriei”.
În plus, o problemă majoră este și lipsa specialiștilor din domenii precum sănătatea, educația, cercetarea sau serviciile, cărora Municipalitatea vrea să le asigure condițiile necesare astfel încât aceștia să fie atrași să lucreze în municipiu.
„Problema se resimte mai ales în rândul tinerilor, care după terminarea studiilor ar dori să-şi înceapă viața independentă, separată de părinți. Scopul şi obligația Municipalității este atragerea cât mai multor tineri specialiști, mai ales în domeniul sănătății și al educației, pentru asigurarea unor servicii la standarde cât mai înalte. O problemă cronică cu care ne confruntăm, la fel ca multe alte localități din țară, este situația medicilor de familie. În municipiul Sfântu Gheorghe există 30 de cabinete de medicina familiei, în care activează 26 de medici, din care 16 au trecut de vârsta pensionării, dar încă lucrează. Considerăm că trebuie să luăm măsurile necesare pentru a contribui la continuitatea serviciilor oferite de medicii de familie, prin asigurarea de locuințe de serviciu (…) Dezvoltarea spitalului, echipamentele performante achiziționate în ultima perioadă, au ajutat la recunoașterea serviciilor oferite, au crescut interesul în rândul absolvenților de medicină de a veni să practice în municipiul Sfântu Gheorghe, numărul acestora crescând de la an la an. Astfel, mulți absolvenți din diferite părți ale țării ar dori să lucreze la Spitalul Județean, fiind nevoie de locuințe de serviciu”, motivează autoritățile locale.
Aceeași sursă precizează că un alt domeniu care necesită o atenție sporită este educația, în Sfântu Gheorghe şi satele aparținătoare funcționând 33 de unități de învăţământ preuniversitare de stat și două instituții universitare, însă numărul cadrelor didactice este din ce în ce mai redus.
„Anual, în jur de 11.000 elevi iau parte în procesul educațional preuniversitar, numărul pedagogilor fiind de 1.058, iar numărul personalului auxiliar şi nedidactic auxiliar este 270. Din păcate, și vocația de pedagog este aleasă de din ce în ce mai puține persoane, existând materii pentru care foarte greu se mai găsesc profesori de specialitate. De asemenea, în multe instituții de învățământ sunt profesori care provin din alte localități sau județe, care au nevoie de o locuință”, se mai arată în Nota de fundamentare.
Conform proiectului, cele 8 blocuri de pe străzile Nicolae lorga şi Jókai Mór Blocurile vor fi avea consum de energie aproape egal cu zero. În jurul construcțiilor vor fi amenajate parcări, iar clădirile vor fi racordate la toate rețelele de utilități publice.
Valoarea eligibilă a fiecăruia dintre cele două proiecte este de 17.199.782 lei, din care cheltuielile nerambursabile din PNRR se ridică la 14.453.598 lei fără TVA. Durata de realizare a investiției este de 40 de luni, termenul limită fiind 30 iunie 2026.
(Ioana Ardeleanu)