Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe va analiza propunerea USR ca ședințele de Consiliu Local să fie transmise în direct

Primăria Sfântu Gheorghe va analiza solicitarea făcută de conducerea organizației USR Covasna (AICI) ca ședințele Consiliului Local să fie transmise în direct, pentru o mai bună transparență.

Joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád a declarat că are „o relație foarte corectă” cu liderii organizației județene a USR, pe care îi va chema la discuții, iar dacă în urma analizei costurilor și a priorităților se va decide că investiția este una necesară, Primăria va include în bugetul pentru anul viitor sumele necesare achiziționării unui sistem de transmisie live a ședințelor.

Publicitate

Edilul a menționat că, în trecut, autoritățile locale au luat în calcul oportunitatea de a achiziționa un sistem video însă la vremea respectivă costurile s-au dovedit a fi prea mari, astfel că Primăria a decis să direcționeze sumele respective către investiții mai importante.

„Eu am avut o relație foarte corectă cu liderii USR atunci când am guvernat împreună, și pot să spun că am o relație corectă şi cu liderii USR din județul Covasna. Orice propunere, sau orice idee bună, indiferent din partea cui ar veni, inclusiv o critică dacă este constructivă, eu mă aplec asupra acelei propuneri sau critici. Și în acest caz pot să spun că propunerea este una ok, nu pot să o critic. În urmă cu câțiva ani am analizat această oportunitate de a achiziționa un sistem video pentru a putea fi urmărite online ședințele Consiliului Local, dar prețul a fost destul de mare și la momentul respectiv am considerat că sunt lucruri mai importante unde banii respectivi au fost cheltuiți. Vom avea o discuție, o să îl invit pe domnul Dulányi, cerem o ofertă de preț, să vedem ce ar însemna astăzi ca și cost implementarea unui asemenea sistem, iar în cazul în care împreună vom decide că acolo e cel mai bine să fie cheltuită suma respectivă, atunci anul viitor vom include în buget această investiție”, a spus primarul.

„Deşi şedinţele sunt publice, foarte rar participă locuitorii”

Miercuri, printr-un comunicat de presă, conducerea USR Covasna a solicitat autorităților locale să dea dovadă de transparenţă şi să transmită în direct atât şedinţele Consiliului Judeţean, cât și pe cele ale Consiliului Local Sfântu Gheorghe. Liderul organizației județene, Dulányi-Balogh Szilárd, consideră că această măsură va avea ca efect „creşterea gradului de responsabilizare a administraţiilor publice” şi, în acelaşi timp, va „încuraja cetăţenia activă”.

În replică, primarul Antal Árpád a explicat că deși ședințele de Consiliu Local sunt publice, astfel că oricine dorește poate participa, sunt foarte rare cazurile în care locuitorii orașului sunt prezenți.

„În cazul municipiului Sfântu Gheorghe, dar știu că peste tot în țară, pentru că așa prevede Codul Administrativ, fiecare ședință a Consiliului Local este publică, deci oricine care dorește să participe la o ședință, poate să participe. Sunt cazuri și la noi când vin persoane din oraș la ședințele Consiliului Local, dar foarte rar, este adevărat. Am discutat cu câțiva colegi din Ungaria care au sisteme din acestea și mi-au spus că sunt maximum 8-10-12 persoane care urmăresc online o ședință. Trebuie să ținem cont de toate aceste lucruri, dar în cazul în care împreună cu cei de la USR vom considera că aceasta este o investiție care trebuie făcută, chiar nu am absolut nicio rezervă să facem acest lucru (…) Este foarte important de subliniat faptul că în ședințele de Consiliu Local nu există o dezbatere foarte amplă a proiectelor. Proiectele de hotărâre se discută în comisii, deci în momentul în care proiectul ajunge în fața Consiliului Local este o scurtă prezentare și se votează. În cazul în care vom decide să implementăm acest proiect, atunci foarte probabil va trebui să decidem și o prezentare mai amplă a proiectelor, pentru ca cel care urmărește să obțină mai multe informații decât cel care cunoaște proiectul, în sensul în care a discutat deja într-o comisie”, a mai spus primarul.

Potrivit edilului, o altă „provocare” tehnică va fi traducerea ședințelor pentru a putea fi disponibile bilingv, atât pentru vorbitorii de limba română, cât și pentru cei de limba maghiară.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio