Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe va accesa fonduri europene pentru reabilitarea lacului din zona Gării

Primăria Sfântu Gheorghe va încerca să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea lacului de agrement din zona Gării, lăsat în paragină în ultimii ani.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, până la sfârşitul lunii martie, municipalitatea va depune spre finanţare acest proiect în cadrul Programului Operaţional Regional, iar, dacă va fi declarat eligibil, lucrările vor fi finalizate până în anul 2023.

Publicitate

„În luna martie a anului trecut, municipalitatea a anunţat o competiţie pentru renovarea lacului din zona Gării, la care s-au înscris 12 proiecte. Ideile au fost prezentate de către candidaţi la un forum public organizat la Cinema Arta, concursul fiind câştigat de proiectul lui Milán Bokor şi Botond Bölöni, cărora municipalitatea le-a acordat marele premiu de 3.500 de lei. Licitaţia electronică pentru realizarea proiectului a fost câştigată de o echipă din Târgovişte, care va trebui să ia în considerare proiectul declarat câştigător în campania Primăriei”, au menţionat reprezentanţii instituţiei, într-o postare pe pagina de Facebook.

Ei au precizat că imobilul aflat pe insula din mijlocul lacului nu a fost luat în calcul în acest proiect.

„În planul câştigător a avut prioritate un amplasament pentru organizarea de evenimente şi o clădire centrală cu mai multe pavilioane mai mici. Suprafaţa lacului ar fi redusă cu zece procente şi, pe lângă grădina botanică, s-au planificat, de asemenea, plimbări cu barca, zone de plimbare şi de plajă, dar şi pereţi de căţărare. Proiectul care urmează să fie depus are stabilite, însă, condiţii diferite, printre care şi faptul că doar 10% din suprafaţa care va fi renovată poate fi construită, iar alte suprafeţe verzi trebuie să rămână. (…) Clădirea aflată pe insula din mijlocul lacului, unde a fost odată o cofetărie, rămâne în afara planificării, deoarece proprietarul clădirii nu a răspuns la oferta municipalităţii. De asemenea, lucrările de izolare a lacului nu pot fi finanţate în cadrul acestui program, suma totală de 1,2 milioane de euro fiind eligibilă doar pentru reabilitare”, au mai spus reprezentanţii Primăriei.

Lacul artificial din Sfântu Gheorghe a fost amenajat în urmă cu peste patru decenii pe un teren de aproximativ trei hectare aflat în vecinătatea Râului Olt, la intrarea în municipiu, dar în ultimii ani a fost lăsat în paragină, în prezent fiind secat.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio