Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe suspendă proiectul „Balaurul” şi eliberează terenul din faţa Prefecturii

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat joi că autorităţile locale renunţă temporar la extinderea Parcului Central şi vor îndepărta colina de pământ, ridicată anul trecut în faţa sediului Prefecturii şi Consiliului Judeţean, până când instanţa de judecată va da un verdict cu privire la acest proiect controversat.

Primarul Antal Árpád a menţionat că decizia a fost luată în contextul pregătirilor pentru zilele municipiului, din respect faţă de localnici şi de cei care vor vizita oraşul în luna aprilie, când este programat acest eveniment. Intenţia autorităţilor locale este, potrivit edilului, de a amplasa una dintre scenele principale în locul colinei de pământ aflate în prezent în faţa celor două instituţii menţionate.

Publicitate

„Anul trecut am primit critici, şi pe bună dreptate, pentru că am ascuns în spatele scenei statuia Sfântului Gheorghe. (…) Pornind de la problematica amplasării scenelor de Zilele oraşului, am decis ca scena principală să fie amplasată anul acesta în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean, asta înseamnă că vom curăţa această zonă. Nu înseamnă că am decis să renunţăm definitiv la proiectul de extindere a parcului, dar, din păcate, nu vedem foarte exact când se vor finaliza aceste demersuri juridico-politice sau politico-juridice, care sunt în legătură cu acest proiect al municipalităţii. Evident, avem şi un scenariu B în cazul în care municipalitatea va pierde procesul cu Prefectura. Considerăm că nu este corect faţă de cetăţeni şi nici faţă de cei care ne vizitează oraşul să vadă acea zonă dezorganizată, să formulez aşa. Practic, va fi curăţată zona respectivă şi până când vom lua o decizie finală privind acea parte a zonei centrale, asta însemnând fie câştigarea procesului şi continuarea proiectului de extindere a parcului, fie activarea scenariului B, acea parte a pieţei vrem să fie curăţată şi folosită de către cetăţeni”, a declarat Antal Árpád.

Proiectul de reamenajare a zonei centrale a municipiului a fost finalizat anul trecut, dar extinderea parcului nu a putut fi continuat deoarece Prefectura Covasna a chemat în instanţă Consiliului Local Sfântu Gheorghe, cerând anularea Planului Urbanistic Zonal, pe considerentul că nu avea avizele necesare de la SRI şi Ministerul Apărării Naţionale.

Proiectul prevede, printre altele, realizarea unei coline de pământ de aproximativ cinci metri înălţime, 13 lăţime şi 33 lungime, care simbolizează, în viziunea proiectanţilor, „trupul pietrificat al balaurului răpus de patronul spiritual al oraşului, Sfântul Gheorghe”.

Acest proiect a stârnit numeroase controverse în rândul comunităţii locale, printre contestatari numărându-se conducerea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), care a afirmat că autorităţile locale, aflate sub culorile UDMR, doresc să se folosească de această colină uriaşă de pământ pentru a ascunde vederii un important personaj istoric şi un simbol naţional românesc, respectiv statuia voievodului Mihai Viteazul din piaţa alăturată, acuzaţie negată, însă, de autorităţile locale.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio