Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe solicită finanțare de la Ministerul Dezvoltării pentru construcția a 36 de locuințe sociale în Őrkő  

Primăria Sfântu Gheorghe are în plan accesarea unor fonduri prin Programul multianual de construcții a locuințelor sociale/de necesitate, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), în vederea construirii a 36 de locuințe sociale de tip duplex (case cu 2 camere) în Cartierul Örkő. În acest sens, consilierii locali au aprobat, joi, participarea în cadrul programului național, precum și Devizul general al obiectivului de investiții, a cărui valoare totală a fost estimată la 41.381.019 lei.

Proiectul este unul mai vechi, în planul inițial al autorităților locale fiind construcția a 50 de astfel de locuințe, însă sursa inițială de finanțare nu a mai fost disponibilă, iar între timp, în zonă a avut loc și o alunecare de teren, care a făcut impracticabilă o parte din șantier, ne-a precizat viceprimarul municipiului, Tóth-Birtan Csaba.

„Este același proiect pe care l-am început cu finanțare prin Programul Operațional Regional, dar, din mai multe motive, s-a împotmolit. Unul dintre motive a fost o alunecare de teren care a făcut impracticabilă o parte din șantier și, de aceea, acum sunt 36 de case din 50 câte erau inițial, pentru că restul nu pot fi atacate, și la acestea este nevoie de niște lucrări de intervenție, de zid de sprijin, de drenare a unor suprafețe, deci e mai greu. Este o linie de finanțare în cadrul Ministerului Dezvoltării și de aceea a fost nevoie să refacem Devizul, ca să putem depune proiectul pentru finanțare. Problema alunecării de teren încă nu s-a rezolvat, dar dacă primim finanțare în cadrul programului Ministerului, avem la dispoziție 3 ani pentru terminarea lucrărilor și avem front de lucru și la case, dar anul acesta începem și lucrările de amenajare a zidului de sprijin și de drenaj. În paralel ar trebui să meargă lucrările. Sunt case de tip duplex, e același proiect, numai că finanțarea respectivă a trecut fără să o putem utiliza și acum încercăm cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării. Avem un contract în vigoare cu o firmă care n-a fost foarte serioasă sau colaborativă, deci ar putea să continue, dar cred că o să avem o discuție cel târziu la mijlocul lunii martie și decidem dacă continuăm cu ei sau relicităm”, ne-a explicat viceprimarul municipiului, Tóth-Birtan Csaba.

Conform documentației aprobate de consilierii locali, suma solicitată de la bugetul de stat se ridică la 26.231.785 lei, iar contribuția de la bugetul local este de 15.149.234 lei. Locuințele vor fi organizate în regim cuplat, pentru a se economisi cât mai mult spațiu, și vor fi branșate la toate rețelele edilitare din zonă.

„Majoritatea doresc să rămână în locuința de necesitate pe care au primit-o”

În ceea ce privește familiile mutate din cartierul Örkő în apartamentele de necesitate puse la dispoziție de Municipalitate odată cu inițierea procedurilor pentru acest proiect, viceprimarul a precizat că majoritatea și-au exprimat dorința de a rămâne în acele apartamente.

„Se vor putea muta înapoi în momentul în care se termină lucrările, și chiar și dacă putem să recepționăm parțial aceste locuințe, dacă sunt gata, deci și în timpul celor trei ani e posibil, dar nu știu dacă ei vor vrea să meargă înapoi. Discutând cu ei, majoritatea ar rămâne în locuința de necesitate pe care au primit-o, lucru care este posibil”, a mai spus Tóth-Birtan Csaba.  

În urmă cu mai bine de 2 ani, pentru a le răspunde locuitorilor deranjați de faptul că Primăria construiește locuințe noi pentru „cei care golesc bugetul statului”, și primarul Antal Árpád a explicat și cum vor fi date în folosință noile locuințe, odată construite, respectiv în ce condiții poate locui o familie gratuit într-un apartament de necesitate. Potrivit edilului, scopul autorităților locale este de a dezvolta relaţii contractuale cu toate familiile din municipiu, indiferent că este vorba despre chirie sau proprietate. 

„Tot ce facem în Őrkő facem pentru oraş, nu doar pentru cei din Őrkő. În momentul în care, pas cu pas, locuinţele din Őrkő vor fi ori demolate şi reconstruite, ori legalizate, toate locuinţele care se vor construi acolo vor fi scoase printr-un program la care poate să participe oricine. Deci nu este adevărat că se va muta cel care a fost dat afară de acolo. În ceea ce priveşte apartamentele, acelea sunt de necesitate, nu sunt apartamente în care aceste familii vor putea sta pe termen lung, ci pe un termen foarte limitat, după care acele apartamente vor fi eliberate. Dacă nu vom ajunge ca fiecare familie din acest oraş să aibă o relaţie contractuală cu Primăria, fie că vorbim de chirie sau de proprietate, şi dacă vom lăsa ca o anumită parte a societăţii să îşi facă propriile reguli, ne vom trezi cu o societate paralelă, care deja există la un anumit nivel, şi care ne va crea probleme de siguranţă a cetăţeanului în municipiul Sfântu Gheorghe. Fiecare ban investit în Őrkő este un ban investit în siguranţa cetăţenilor din acest oraş”, a subliniat primarul.

Amintim că în urmă cu aproximativ 7 ani, Grupul de Acțiune Locală (GAL) Sepsi și Primăria Sfântu Gheorghe au anunțat lansarea unui amplu proiect în zona Örkő, al cărui scop era incluziunea socială a persoanelor din zonele marginalizate ale municipiului. Pe lângă construcția celor 50 de locuințe sociale noi, în proiect era inclusă și construcția unui centru comunitar care să deservească peste 1.800 de locuitori și a unei grădinițe pentru 123 de copii, inițial gândite cu o finanțare de circa 23,9 milioane de lei din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional.  

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio