Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe modernizează iluminatul pe 15 străzi din zona Centrală, și cartierele Gării, Ciucului, Crângului și Pieței

Primăria Sfântu Gheorghe are în plan modernizarea rețelei de iluminat public pe 15 străzi din municipiu, vizate fiind cartierele Gării, Ciucului, Crângului, Centru și zona Pieței, iar valoarea totală a investiției a fost estimată la peste 6,3 milioane de lei, fără TVA.

Lucrările de reabilitare vor consta în demontarea instalațiilor electrice vechi și refacerea completă a sistemului de iluminat, urmând să fie schimbate cablurile subterane, stâlpii și alte elemente.

Publicitate

„Se dorește, în primul rând, creșterea eficienței iluminatului public din punct de vedere al scăderii costurilor de consum energetic, al întreținerii și mentenanței. Se are în vedere și creșterea gradului de securitate a cetățenilor din cadrul comunității și, de asemenea, se are în vedere creșterea gradului de siguranță a circulației rutiere și pietonale. Din punct de vedere al protecției mediului, se propune reducerea poluării luminoase și a poluării cu emisii CO2”, se arată în descrierea proiectului tehnic.

Potrivit proiectului, în cartierul Gării lucrările de reabilitare a iluminatului public vor avea loc pe strada Avântului și Aleile Hărniciei și Prieteniei; în cartierul Ciucului pe străzile Crinului (bl. 11-16, 30-33, 35) și Romulus Cioflec (bl. 1, 2, 8-10, 18-23); în Centrul municipiului vor avea loc pe străzile Józef Bem și Tavaszy Sándor; iar în cartierul Crângului pe strada Sălciilor, între străzile Nicolae Iorga și Crângului, strada Crângului (bl. 9, 13-22, 35, 36), și strada Nicolae Grigorescu.

De asemenea, vizate sunt și străzile Bánki Donát (între străzile Fabricii și Kriza János), Aleea Textiliștilor, și Császár Bálint din zona Pieței.

Conform referatului de aprobare al studiului de fezabilitate, pe aceste străzi sistemul de iluminat prezintă deficiențe, respectiv rețelele electrice și echipamentele sunt învechite, ineficiente și cu un grad înaintat de uzură, generând costuri de întreținere nejustificat de mari.

Totodată, se înregistrează un număr mult prea mare de reclamații și, implicit, de intervenții, iar actualele sisteme de iluminat stradal nu acoperă activitatea nocturnă a unor zone importante, „generând stări de teamă, insecuritate și favorizând posibilitatea apariției vandalismului și a fenomenelor criminale, precum și a accidentelor de circulație”.

„Prin implementarea acestui sistem, Primăria realizează o investiție cu multiplu impact atât asupra vieții locuitorilor, cât și asupra mediului, prin reducerea consumului de energie electrică, fonduri care se pot redirecționa către alte zone, dar și o creștere a eficienței consumului, având o cantitate de lumină mai mare pentru o putere instalată mai mică”, , se mai arată în documentație.

Studiul de fezabilitate al proiectului „Reabilitarea iluminatului public pentru zonele Centru, Gării, Ciucului, Crângului și Piața din Municipiul Sfântu Gheorghe” a fost aprobat în unanimitate de consilierii locali, în cursul acestei săptămâni, valoarea totală a investiției fiind de 6.303.441 de lei (fără TVA).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio