Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe face plângere împotriva unei persoane care ar fi încercat să creeze o „diversiune” de Ziua maghiarimii

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a anunţat, marţi, că va depune o plângere la poliţie împotriva unei persoane, rămasă neidentificată pentru moment, care ar fi încercat să creeze o „diversiune” de Ziua maghiarilor de pretutindeni.

Potrivit unui comunicat de presă semnat de viceprimarului municipiului, Sztakics Eva, o persoană necunoscută, care „s-a dat drept procuror”, a sunat în cursul dimineţii la Primăria Sfântu Gheorghe pentru a atrage atenţia conducerii instituţiei că arborarea drapelului Ungariei, în cadrul festivităţilor organizate cu prilejul Zilei Maghiarimii, este interzisă.

„Consider acest gest o diversiune, pentru că folosirea simbolurilor naţionale în cadrul festivităţilor este garantată prin lege. Facem apel către populaţie să nu se lase manipulată de astfel de afirmaţii. Primăria va depune plângere la poliţie împotriva persoanei necunoscute”, afirmă Sztakics Eva.

Ziua maghiarilor de pretutindeni, care coincide cu comemorarea a 168 de ani de la Revoluţia din 1848-1849, este marcată marţi prin adunări festive în mai multe localităţi din judeţul Covasna, printre care şi municipiul Târgu Secuiesc. Aici, în cursul dimineţii, peste 5000 de persoane au participat peste la activităţile organizate.

Conform tradiţiei, manifestările au avut loc la statuia revoluţionarului Gabor Aron, născut în urmă cu 200 de ani în judeţul Covasna, la comanda căruia au fost turnate tunurile folosite de localnici în timpul Revoluţiei paşoptiste. Festivităţile au început cu o defilare a husarilor călare (n. r. – ostaşi din cavaleria maghiară), respectiv a păstrătorilor de tradiţii şi a căruţelor tradiţionale venite din localităţile învecinate. În mulţime s-au aflat şi reprezentanţi ai Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate, care au afişat pancarte de susţinere pentru liderii formaţiunii, Beke Istvan şi Szocs Zoltan, aflaţi în arest preventiv, fiind suspectaţi că plănuiau să detoneze o bombă în timpul manifestărilor organizate anul trecut la Târgu Secuiesc, de Ziua Naţională a României.

La Sfântu Gheorghe, manifestările oficiale dedicate Zilei maghiarimii vor începe în jurul orei 15,00 cu o paradă a călăreţilor, care vor porni din două puncte diferite ale oraşului şi se vor întâlni în centru, unde va avea loc o adunare la care sunt aşteptaţi câteva sute de participanţi.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio