Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe extinde programul de învățare a limbilor română şi maghiară: vor putea aplica şi locuitorii cu vârsta de peste 35 de ani

În acest an, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a lansat programul de învățare a limbilor  română şi maghiară, oferind burse în valoare de 700 de lei tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care au promovat examenele la finalul cursurilor. În total, 13 tineri din cele două grupuri au finalizat cu succes cursul de patru luni: 4 în limba maghiară și 9 în limba română. Următoarea ediție a programului va fi deschisă şi persoanelor cu vârsta de peste 35 de ani.

“Feedback-ul tinerilor care au participat la cursuri a fost pozitiv, dar mulți dintre ei au comentat că ar fi putut dura mai mult de patru luni. Pentru ediția următoare, am dori, de asemenea, să separăm elevii în grupuri în funcție de competențele lingvistice, ceea ce nu a fost posibil prima dată din cauza numărului mic de participanți”, a declarat viceprimarul Vargha Fruzsina.

Publicitate

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe lansează a doua ediţie a programului, de data aceasta extinzându-l şi la locuitorii cu vârsta de peste 35 de ani, ca răspuns la nevoile exprimate. În plus, termenul limită de depunere a candidaturilor va fi prelungit pentru a permite unui număr mai mare de persoane să își depună dosarele de înscriere.

Ca urmare a modificărilor aduse regulilor, proiectul de hotărâre va fi supus unei dezbateri publice înainte de a fi adoptat de Consiliul Local. Programul va fi apoi lansat, cel mai probabil în luna noiembrie. De data aceasta, participanții vor putea învăța limba română sau maghiară timp de 5-6 luni.

Municipalitatea derulează programul de învățare a limbii celeilalte comunităţi în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai. Participanții vor trebui să plătească o taxă de înscriere de 1.000 de lei și vor putea cere înapoi 700 de lei la finalizarea cu succes a cursului. Aceștia pot face acest lucru numai pe baza prezentării unui certificat de absolvire a cursului.

Din noul regulament a fost scoasă condiţia ca doritorii să studieze sau să lucreze în Sfântu Gheorghe, astfel că programul de învățare a limbilor  română şi maghiară este deschis tuturor persoanelor cu vârsta de peste 18 ani care au domiciliul în Sfântu Gheorghe și care deţin o diplomă de bacalaureat sau au absolvit o şcoală profesională.

(Biroul de Imagine şi Comunicare al Primăriei Sfântu Gheorghe)

Publicitate
Publicitate
banner we radio