Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe a obţinut 9,5 milioane de euro prin PNRR pentru un Muzeu al Comunismului

Primăria Sfântu Gheorghe are în plan amenajarea unui muzeu al comunismului, care va prezenta cât mai realist viaţa românilor între anii 1945 şi 1989, „cu bune şi cu rele”. Primarul Antal Árpád a declarat într-o conferinţă de presă că în acest fel, generaţia tânără va înţelege ce a însemnat perioada comunismului.

În acest sens, intenţia municipalităţii este de a obţine dreptul de proprietate asupra clădirii fostei Case de Cultură a Sindicatelor, însă dacă acest lucru nu va fi posibil, Muzeul Comunismului va fi amenajat într-una dintre clădirile aflate în incinta fostei Fabrici de Ţigarete, recent achiziţionată de Primărie.

Publicitate

„Vom face Muzeul Comunismului la Sfântu Gheorghe, avem 9,5 milioane de euro din PNRR pentru asta. Dacă reuşim să obţinem dreptul de proprietate asupra clădirii Casei de Cultură a Sindicatelor, vom face din clădirea aceea o clădire de secolul 21. Dar banii aceştia nu o să ne ajungă, asta însemnând pentru tot ce înseamnă digitalizare, zonă interactivă şi aşa mai departe. Evident, avem şi un scenariu B, în cazul în care nu putem realiza la Casa de Cultură, atunci îl vom face în ansalmbul de clădiri din Fabrica de Ţigarete, în clădirea care a fost construită în anii 1950. Eu îmi doresc ca în acest muzeu să arătăm perioada dintre anii 1945-1989, cu bune şi cu rele. Nu vreau Casa Terorii, cum este de exemplu în Budapesta, vreau să arăt şi lucrurile bune şi pe cele proaste ale acelei perioade”, a declarat primarul.

Locuinţe comuniste de închiriat: apă caldă şi lumină cu porţia

Potrivit acestuia, în cadrul proiectului vor fi construite şi 4 locuinţe, care vor fi amenajate întocmai ca cele din perioada 1950-1980, şi care vor putea fi închiriate, urmând să ofere condiţiile din timpul comunismului.

„Îmi doresc să amenajăm 4 locuinţe, câte una pentru anii ‘50, ‘60, ‘70 şi ‘80, exact aşa cum era mobilată o locuinţă medie în perioadele respective, iar oamenii să le poată închiria, să stea o săptămână acolo. Va fi exact ca în 1987, de exemplu, deci dacă vor da drumul la televizor, programul va fi alb-negru, cu Mihaela de la ora 7, cu Ceauşescu de la ora 8:30, cu apa caldă doar dimineaţa şi seara, lumina luată la ora 6. Practic, vor putea trăi acolo acele momente. Eu tot încerc să le explic copiilor mei cum a fost perioada comunismului, dar nu pot, şi atunci mi-a venit ideea, ca să vadă ce înseamnă să nu ai telefon, internet. Va fi şi un magazin unde poţi să cumperi cadouri, şi o să ţi se dea peşte congelat lângă, pentru că nu se putea fără”, a mai explicat edilul.

Potrivit acestuia, Primăria va continua demersurile pentru trecerea clădirii Casei de Cultură a Sindicatelor în proprietatea oraşului.

În municipiul Sfântu Gheorghe există un muzeu dedicat victimelor dictaturii comuniste din România, inaugurat în anul 2014, la iniţiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Covasna. Acesta a fost amenajat cu sprijinul Primăriei în subsolul casei Beor, o clădire monument istoric aflată în vecinătatea Liceului de Arte, reunind documente, fotografii şi diverse obiecte care le-au aparţinut unor localnici condamnaţi la închisoare, la muncă silnică ori la moarte pentru că s-au opus regimului comunist.

 (Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio