
Primăria Micfalău, accent mai mare pe educație, sănătate și programe „family friendly”
Primăria Micfalău și-a propus să pună un accent mai mare pe investițiile în educație, sănătate și programe „family friendly”, astfel încât tinerii „să se simtă bine acasă” și să fie motivați rămână în comună pentru a-și întemeia familii.
Primarul comunei, Demeter Ferenc, a declarat că rezultatele provizorii ale Recensământului l-au îngrijorat, și consideră că este necesară o mai bună implicare din partea instituției pe care o conduce.
„Sunt foarte frustrat de când am văzut cifrele de la Recensământ și aș vrea să fac ceva pentru ca oamenii să se simtă bine acasă, pentru că sunt și eu tată. Sunt mulți plecați și mă tot gândesc ce să fac, ce soluții se pot găsi pentru a le oferi ceva tinerilor. Am făcut și pentru nou-născuții din comună un program, fiecare primește un trusou de 1.000 de lei, am fost primii din județ care am oferit. Vreau să le dau ceva în plus oamenilor din comună, ca să se simtă bine acasă, asta mă motivează zilnic. Noi nu avem atât de multe străzi asfaltate, acum suntem în faza semnării contractului, asfaltăm, facem poduri, autostrăzi și așa mai departe, dar cine va merge pe ele? Cumva e nevoie de o gândire strategică, iar la educație și sănătate văd eu că e cheia. Ar trebui să ne implicăm mai mult”, ne-a spus edilul.
„Trebuie să investim mai mult în copii”
Recent, autoritățile locale din Micfalău au înființat, cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean Covasna, un centru pentru tineret, unde tinerii să își poată petrece timpul liber într-un mod plăcut. Un spațiu similar va fi amenajat și pentru Asociația „Noi-femeile din Micfalău”, iar printre planurile Primăriei se mai numără amenajarea unei cantine, astfel încât din această vară copiii să poată primi câte o masă caldă.
„Avem și programul Masa caldă pentru copii, dar nu avem o locație ideală ca să le dăm mâncare caldă, așa că elevii primesc sandvici, dar din vară renovăm Căminul Cultural și acolo va fi și masa caldă. Va fi ca o cantină, va veni firma de catering și va aduce mâncarea, iar cineva va servi copiii, deci nu va fi bucătăria acolo, pentru că am avea nevoie de un spațiu autorizat, dar de pus mâncarea în farfurii, un spațiu, vom face asta. Sunt două posibilități: ori cumpărăm materialele și amenajăm noi împreună cu oamenii, pentru că de zugrăvit sau chestiuni de genul acesta putem să facem noi, avem meșteri, ori cu o firmă, și ar fi în jur de 150.000 de lei. În copii trebuie să investim mai mult, eu așa simt. Încerc să fac să fie bine, așa mă trezesc în fiecare zi, vreau să fac ceva ca oamenii să fie mândri că locuiesc în Micfalău”, ne-a spus primarul Demeter Ferenc.
(Ioana Ardeleanu)