Ştiri locale

Primăria Covasna: Reducere de 10% a impozitelor locale la 3 donări de sânge

Locuitorii orașului Covasna care vor face dovada a cel puțin 3 donări de sânge în cursul acestui an, vor beneficia de o serie de facilități, printre care și reducerea cu 10% a impozitelor pe clădiri și terenuri datorate în 2025. În plus, pe lângă tichetele valorice acordate de stat, aceștia vor avea gratuitate la utilizarea bazelor sportive administrate de Primăria Covasna, vor avea intrare liberă la spectacole culturale organizate în oraș, și vor beneficia de 50% reducere timp de o lună la transportul în comun.

Proiectul de hotărâre a fost inițiat de consilierul local Nicolae Enea, care este și directorul medical al Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna, și urmează să fie aprobat de Consiliul Local Covasna.

Publicitate

„Donează  sânge de trei ori în acest an calendaristic și vei beneficia de reducerea cu 10% a impozitului datorat în 2025 pe clădirea și terenul de la adresa de domiciliu! În prima ședință de Consiliu Local se va supune dezbaterii și aprobării proiectul de hotărâre (…) care completează prevederile Programului local pentru popularizarea și stimularea donării de sânge pe raza orașului Covasna. Pe lângă facilitățile aprobate prin HCL 127/2022 de utilizare gratuită a bazelor sportive din oraș și de intrare gratuită la spectacolele organizate de către Casa de Cultură, sau în parteneriat cu organizații neguvernamentale, se propune acordarea unei reduceri procentuale de 10% a impozitului pe clădire, pentru clădirile de domiciliu situate pe raza orașului Covasna, deținute de persoanele fizice care fac dovada a cel puțin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic. Se propune aprobarea acordării reducerii procentuale de 10% a impozitului pe terenul aferent clădirii de la adresa de domiciliu, situat pe raza UAT Covasna, pentru persoanele fizice care fac dovada a cel puțin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic. Reducerea astfel aplicată va fi cumulată cu bonificația de 10% acordată pentru plata cu anticipație a impozitelor locale până la data de 31 martie”, a transmis consilierul local.

Pe lângă aceste facilități, donatorii de sânge beneficiază de tichete valorice în cuantum de 280 de lei, tichete de masă în valoare de 70 de lei și o zi liberă de la locul de muncă în data donării, în cazul salariaților, respectiv scutire de frecvență în cazul elevilor/studenților și militarilor.

Amintim că din acest an valoarea tichetelor de masă acordate de centrele de transfuzii sanguine a crescut de 4 ori față de anii anteriori, măsura fiind luată de Ministerul Sănătăţii pentru a stimula această acţiune socială, având în vedere că în toate spitalele din țară nevoia de sânge era extrem de mare.  

Pe lângă această măsură, tot din acest an donatorii beneficiază și de reduceri la plata impozitelor pentru clădiri și terenuri, condiția fiind să se prezinte la centrul de donare de cel puţin trei ori pe an. 

Persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să aibă 18 ani împliniți, minimum 55 kg și o stare de sănătate bună (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele două săptămâni).

O persoană poate dona sânge de maximum 4 ori pe an, la un interval de 3 luni, însă donatorii de afereză se pot prezenta la centrele de transfuzii de aproximativ 12 ori pe an (o dată la 30 de zile).  

Datele oficiale arată că în România doar 1,7% din populaţie donează în mod regulat sânge, faţă de o medie europeană de 10%.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio