Ştiri locale

Primăria Covasna, apel la locuitori să nu mai parcheze pe trotuare și spațiile verzi

Autoritățile locale din stațiunea Covasna riscă să rămână fără garanția de bună execuție a lucrărilor de reabilitare pentru un trotuar recent reabilitat de pe strada Mihai Eminescu, și asta din cauza faptului că unii localnici parchează fie pe spațiile verzi proaspăt amenajate, fie ocupă tot trotuarul cu mașinile, blocând și accesul pietonilor.

Firma care a realizat lucrarea finanțată din bugetul local a atenționat Primăria că va refuza să ofere garanție, având în vedere că suprafețele construite nu sunt utilizate potrivit destinației lor.

Publicitate

Într-o postare pe Facebook, primarul localității, Gyerő József, a făcut apel la localnici să respecte infrastructura urbană, realizată, de altfel, din bani publici.

„Consiliul Local și Primăria au finalizat lucrările de reabilitare a trotuarului din str. Mihai Eminescu (partea dreaptă, sens de urcare). Spațiul pietonal a fost reconstruit, zonele verzi amenajate și înierbate. Pentru această intervenție am alocat o sumă importantă de bani din bugetul orașului – din impozitele și taxele covăsnenilor – tocmai pentru a ridica nivelul confortului și siguranței pietonilor și ameliorarea esteticii urbane a zonei. Constatăm, însă, că lucrarea nici nu a fost bine terminată și mulți proprietari de autoturisme continuă să își parcheze mașinile exact pe trotuarul recent asfaltat, obstrucționând – nu arareori în totalitate – posibilitatea de deplasare a pietonilor (printre ei copii, persoane în vârstă, cu dizabilități, mămici cu cărucioare, etc., aceștia reclamându-ne deja greutățile întâmpinate). Se parchează fără menajamente și în spațiile verzi, pregătite și înierbate în cadrul proiectului. Pentru aceste motive antreprenorul ne-a atenționat asupra refuzării garanției de bună execuție, în condițiile în care suprafețele construite nu sunt utilizate potrivit destinației lor! De altfel, fenomenul se manifestă – din păcate – și în cazul altor locații din oraș!”, a scris edilul într-o postare pe Facebook.

Deși legislația din România le permite încă de anul trecut autorităților să ridice mașinile parcate neregulamentar, pe trotuare, spațiile verzi sau în zonele pietonale, primarul spune că nu este adeptul sancțiunilor, și este încrezător în capacitatea localnicilor de a înțelege și respecta apelul făcut.

„Personal, nu sunt adeptul aplicării sancțiunilor contravenționale. Vreau să cred că noi covăsnenii avem capacitatea de a înțelege că infrastructura urbană existentă, ori nou creată – din banii noștri, ai tuturor – trebuie ocrotită și folosită în mod potrivit. Nicidecum ocupată, expropriată cu gândul doar la rezolvarea propriei probleme, cu ignorarea drepturilor și intereselor legitime ale celor de lângă noi. Așadar, să avem grijă de copiii, de semenii noștri și de bunurile comunității! Vă mulțumesc pentru înțelegere și conformare”, a mai scris edilul.

Postarea este însoțită de mai multe imagini în care pot fi observate mașini parcate pe tot trotuarul, blocând complet accesul pietonilor, dar și pe spațiile verzi proaspăt amenajate în fața curților.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio