Ştiri locale

Prima barză din judeţul Covasna a sosit pentru al şaselea an la rând în cuibul ei din Bicfalău

Pentru al şaselea an la rând, prima barză din județul Covasna s-a întors acasă, în satul Bicfalău, fiind observată în cuibul său în data de 6 martie, mai devreme faţă de ultimii ani, când ajungea în jurul datei de 8 martie. Preşedintele Asociaţiei „Rara Avis”, Kelemen László, a precizat că în ultimii 10 ani populaţia de berze din judeţ a crescut considerabil, ajungând în prezent la circa 320 de cuiburi.

Acesta a precizat că şi în acest an sunt aşteptate să se întoarcă în judeţ peste 600 de berze. Cele mai multe cuiburi se găsesc, în prezent, în localităţile Pachia şi Lemnia.

„Este al şaselea an când această barză este prima care soseşte la noi în judeţ, e aceeaşi, se vede şi după poze. Din fericire, de vreo 10 ani populaţia de berze este în creştere în judeţul nostru, înainte aveam 250 de perechi, iar acum avem peste 300 de perechi, cam 320 de cuiburi. Aşteptăm să vină peste 600 de berze să ajungă acasă. Cele mai multe cuiburi sunt la Pachia – aproximativ 40, dar numărul este în creştere şi la Lemnia, unde în prezent sunt peste 30 de cuiburi. Creşte numărul şi în alte zone, vom face în perioada următoare un recensământ în tot judeţul. La Olteni, în urmă cu vreo 10 ani am avut 5-6 cuiburi, iar acum avem imediat peste 20. Creşte numărul lor şi e foarte bine, pentru că în Europa populaţia e în scădere, mai mult migraţia afectează. Contează foarte mult şi faptul că oamenii sunt interesaţi şi au grijă de berze, la noi îşi doresc, se bucură când vine prima barză, anunţă imediat, pentru că e o veste bună, înseamnă că a venit primăvara dacă apar păsările migratoare”, ne-a spus Kelemen László.

În ultimii ani, membrii Asociaţiei „Rara Avis” au derulat un amplu proiect de identificare a cuiburilor de barză aflate pe stâlpii de electricitate, monitorizându-le pe cele care depăşesc 1 metru, pentru a lua măsuri astfel încât să nu existe riscul ca acestea să fie dărâmate în caz de vânt puternic.

Pentru protejarea şi stimularea creşterii populaţiei de berze, în ultimii ani s-au montat suporturi pentru cuiburi în diferite zone din judeţ, cu sprijin din partea autorităţilor locale şi judeţene, inclusiv la solicitarea locuitorilor din judeţ.

„Schimbările de cuib le facem cu primăriile, oamenii pot solicita, noi depunem proiecte şi în funcţie de proiectele câştigate amplasăm suporturi pentru aceste cuiburi de barză. Merge puţin mai greu, pentru că cererea e mult mai mare decât putem noi să acoperim, dar vom ajunge în timp să onorăm fiecare cerere. În fiecare an, Consiliul Judeţean Covasna are un proiect, noi depunem cerere, iar când câştigăm aflăm câte suporturi de cuib putem monta”, ne-a mai explicat preşedintele Asociaţiei „Rara Avis”.

Barza care revine prima în fiecare an la cuibul ei din Bicfalău are circa 6 ani, iar durata de viaţă a unei berze este de 15-25 de ani.

În urmă cu aproape 7 ani, Enel și Societatea Ornitologică Română au lansat o aplicaţie unică în Europa, „Uite Barza”, cu ajutorul căreia s-a realizat recensământul berzelor albe din ţară, iar persoanele care doresc să ajute la menţinerea evidenţei o pot descărca din Google Play sau AppStore.

(Ioana Ardeleanu)

foto: Kelemen László

 

Publicitate
banner we radio