Ştiri locale

Prima aterizare oficială pe Aeroportul de la Ghimbav. Avionul de calibrare urmează „să se plimbe”, în total, 30 de ore, inclusiv deasupra judeţului Covasna

Marți a fost operat primul zbor oficial pe Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav (AIBG). Este vorba despre un zbor de calibrare a echipamentelor de radionavigație ale aeroportului, efectuat de o aeronavă ce aparține de Autoritatea Aeronautică Română, transmite Rador.

Reprezentantul Autorității Aeronautice, Iulian Dumitrescu: „Vom verifica în primul rând echipamentul (…) de venire la aterizare, după care continuăm cu cel de rută, care va avea și procedura de apropiat. Suntem singurii care putem face măsurători de parametru, astfel încât să fim siguri că ei sunt în toleranță (…) nu poate fi verificată de altcineva decât de noi, în aer. Nu avem niciun alt supra-control. Trebuie o atenție deosebită și parametrii pe care îi măsurăm trebuie să fie în toleranță, așa cum spun normele”.

Publicitate

Prima „plimbare” de calibrare pe deasupra localităților din jurul Brașovului

Aeronava Beechcraft Super King Air a ajuns în jurul orei 10.50 în dreptul Aeroportul de la Ghimbav, însă pentru a putea ateriza și a începe practic testarea efectivă a echipamentelor de radionavigație a trebuit să facă o „buclă” până în județul Covasna, în zona localităților Coșeni – Sâncraiu – Vâlcele și apoi să se întoarcă spre Ghimbav, procedura de zbor și de aterizare fiind stabilită atât în funcție de relief, cât și de curenții de aer.

Piloții nu au efectuat aterizarea de prima dată, „plimbându-se” pe deasupra obiectivului și continuând spre Feldioara până în zona Șugaș Băi, cu întoarcere tot prin Vâlcele – Bod, înainte de a coborî efectiv avionul pe pista de 2.820 de metri de la Ghimbav.

Astfel de zboruri vor continua și în perioada următoare, deoarece este nevoie de zeci de ore de zbor pentru a calibra toate echipamentele instalate pe AIBG.

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea: „În luna ianuarie urmează o altă etapă, cea legată de procedurile de zbor. În prezent procedurile de zbor sunt la codat. Procedura de zbor înseamnă modul în care avionul ajunge de pe pistă, în rută și de pe rută, în pistă, în funcție de toate obstacolele naturale care sunt în vecinătatea Aeroportului din Brașov și, de asemenea, în funcție de tot ceea ce înseamnă design-ul spațiului aerian și anumite restricții care ar putea apărea pe spațiul aerian de deasupra Brașovului”.

Conform președintelui CJ, primul zbor cu pasageri este programat să decoleze de la Brașov pe 15 iunie 2023. Pentru ca acest termen să poată fi respectat, trebuie ca până la începutul lui martie toate sistemele să fie calibrate, iar toate procedurile de zbor să fie definite.

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio