Ştiri locale

Prezența la urne: 22,05% dintre covăsneni au votat până la ora 13:00. IPJ Covasna: „Până la această oră nu au fost sesizate incidente care să perturbe desfășurarea votului”

Până la ora 13:00, la nivelul județului au votat 39.578 de persoane, dintre care 110 cu urna mobilă și 493 pe listele speciale. Prezența la vot era de 22,05 %. La nivel național, prezența la vot era de 21,62 % la ora 13:00. Din totalul celor 18.079.046 de români cu drept de vot înscriși pe liste, au votat 3.910.256. În mediul urban, prezența la vot este mai scăzută (1.853.797 alegători la urne, față de 2.056.459 în mediul rural).

În judeţul Covasna sunt înscrişi pe listele permanente 179.099 de alegători, care îşi vor exprima opţiunea într-una din cele 214 secţii de votare din judeţ (Lista completă AICI). Alte 404 persoane se află pe listele complementare.

Pentru Europarlamentare, până la ora 13:00 au votat 40.028 de persoane la nivelul județului Covasna (22,35%).

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a votat la ora 11:00, la Secția nr. 17 din str. Vânătorilor. Edilul a declarat că a votat „pentru ca orașul Sfântu Gheorghe să se dezvolte în continuare, pentru ca toate comunitățile din oraș să trăiască în armonie și pace. Pentru o Europă mai prosperă, o Românie mai prosperă și un oraș mai prosper”.

Fără incidente în județul Covasna

Centrul de Comunicare județean Covasna informează că procesul de votare se desfășoară fără probleme deosebite. Până la această oră, la nivelul județului nu au fost sesizate incidente electorale care să perturbe desfășurarea votului.

Potrivit unui comunicat al IPJ Covasna, 8 persoane private de libertate, care în prezent sunt încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, dar care au drept de vot, și-au exercitat dreptul prin intermediul urnei mobile.

Numărul solicitărilor pentru urna mobilă înregistrat la nivelul județului nostru este de 2.468.

Pe raza întregului județ se desfășoară acțiuni de verificare a transporturilor de persoane. Până la ora 11.00 au fost verificate 61 de vehicule și au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, dintre care 7 pentru abateri privind transportul de persoane.

Toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public.

Informații pe care trebuie să le cunoașteți:

 Aveţi dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.

 Puteți vota, azi, 9 iunie, până la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului Secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot și pot vota până cel mult la ora 23.59.

Faptele pedepsite de Codul Penal sunt: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale.

Sunt considerate contravenții și se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.

 Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio