Ştiri

Președintele și premierul au decis: Alegeri anticipate, concomitent sau în apropierea alegerilor locale

Premierul Ludovic Orban a participat vineri la discuții cu președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni. La ieșire, Ludovic Orban a declarat că au convenit că declanșarea alegerilor anticipate „este cea mai bună soluție pentru România”.

„Românii au arătat clar la referendum, la alegerile pentru Parlamentul European, la alegerile prezidențiale, că nu mai vor PSD la putere. La ora actuală Parlamentul este dominat de PSD. Este absolut necesar ca puterea să revină la popor, astfel încât să existe un Parlament oglindă fidelă a opțiunilor actuale ale românilor, care să fructifice la maximum beneficiile apartenenței la UE și să permită o dezvoltare economică bazată pe investiții, pe inovare, pe cercetare și pe fructificarea tuturor oportunităților care există pentru România”, a spus Ludovic Orban.

„Nu o să vă dezvălui strategia, ceea ce e cert e că am convenit împreună că asta este cea mai bună soluție pentru România. Ar fi util să fie simultan cu localele, în cazul în care vom reuși să derulăm procedura până la locale. Oricum, la o dată cât mai apropiată de locale, dacă într-adevăr nu va fi posibil deodată cu localele”, a mai spus premierul.

„Nimeni nu poate să spună 100% că vor fi anticipate. În ceea ce privește voința președintelui, a mea și a PNL, aceasta există 100%. Există două soluții de declanșare a procedurii. În funcție de evoluția evenimentelor vom apela la una sau la cealaltă dintre soluții. Vom vedea ce se va întâmpla. Aș prefera să nu mai intrăm acum în discuții tactice, care țin de modul în care va evolua contextul. Cert este că noi vrem ca România să se îndrepte într-o direcție bună, ca în România să existe un Parlament care să exprime fidel voința cetățenilor și care să constituie un suport solid pentru toate reformele care trebuie făcute în România. Obiectivul nostru este să scoatem PSD-ul, așa cum este el astăzi, din Parlament, să nu îl mai lăsăm să domine Parlamentul. Cum să blocheze alegerile anticipate, o să voteze ei guvernul PNL? Vă dați seama că o să râdă toată țara de ei?”, a mai spus premierul.

Despre alegerea primarilor în două tururi

„PNL este cel mai mare susținător al alegerii primarilor în două tururi. Vom vedea dacă este posibil să deblocăm proiectul de lege, care a fost parcat neregulamentar la o comisie, astfel încât să îl aducem în dezbaterea plenului Camerei Deputaților. Ăsta este deocamdată obiectivul nostru. Dacă vom vedea că acest lucru nu se va realiza, deși vă spun că există o majoritate care susține acest proiect, vom lua o decizie interioară”, a spus Ludovic Orban.

„Să nu ne grăbim, să anticipăm. Obiectivul nostru, ca partid, este clar acela de a permite cetățenilor din fiecare comunitate locală să aleagă primarul cu 50%+1, adică în două tururi, cum este cunoscut, pentru că așa mi se pare normal. Primarul să beneficieze de legitimatatea conferită de 50%+1”, a mai spus premierul.

Publicitate
banner we radio