Ştiri locale

Președintele RaraAvis despre alungarea ciorilor din Sfântu Gheorghe: „Soluții sunt, dar nu de pe o zi pe alta. Oamenii trebuie să fie mai înțelegători”

Cele opt dispozitive care emit unde ultrasonice și lumină laser, montate de Primărie în toamna anului trecut în diferite zone ale Parcului Elisabeta din Sfântu Gheorghe, sunt doar parțial eficiente în alungarea ciorilor. Păsările sunt extrem de inteligente și se obișnuiesc rapid cu metodele menite să le țină departe de civilizație, astfel că soluția cea mai eficientă se dovedește a fi tot intervenția umană.

Administratorul public al orașului, Czimbalmos Csaba, spune că numărul acestor păsări a crescut exponențial în ultima perioadă, iar cele alungate din zona centrală s-au mutat în cartiere, unde și-au făcut cuiburi și au început să facă pui.

„Acum câțiva ani am citit că în Cluj s-a adoptat această soluție. Noi am avut un contract cu o firmă care mergea în fiecare seară cu niște lanterne și niște pocnitori și încerca să țină departe de parc ciorile cu tot felul de zgomote și lumini. Cu rezultate mai mici sau mai mari, am reușit să ținem ciorile oarecum departe, dar am aflat despre această soluție și am zis să achiziționăm aceste aparate și să încercăm și așa. Sunt niște dispozitive care emit unde ultrasonice și lumină laser, care sunt zilnic sau săptămânal reprogramate, adaptate, ca să nu se obișnuiască păsările. Se pare că am avut succes pe jumătate, pentru că nu toate ciorile care vin în centru se adăpostesc în parc, dar, din păcate, nu avem rezultate foarte, foarte bune. Oricum, și pentru faptul că le-am alungat din parc, dar și pentru că numărul lor a crescut exponențial, sunt mult mai multe ciori care s-au obișnuit să vină în zonele locuite să înnopteze și, din păcate, unele dintre ele să facă și pui. Acești oameni care până acum lucrau în parc pentru noi, s-au mutat acum în cartiere. Se pare că noi, oamenii, am pierdut deocamdată această luptă cu ciorile, și nu numai la Sfântu Gheorghe, ci toată țara este plină de ciori”, ne-a spus administratorul public al orașului.

Ciorile sunt protejate prin lege

Acesta a mai precizat că autoritățile locale au încercat, până acum, toate metodele legale pentru a ține aceste păsări departe de oraș. În România, ciorile sunt protejate prin lege şi nu pot fi ucise fără autorizație.

„S-au încercat toate măsurile care se pot încerca, sunt păsări ocrotite prin lege. Cândva, numărul lor a fost extrem de redus și poate și de aceea au devenit păsări ocrotite, dar acum, din păcate, sunt cu miile și cu zecile de mii. Noi doar atât putem face, nu le putem împușca, alte metode nu cunoaștem. Trec zilnic sau săptămânal prin parc și e catastrofă, iar acum s-au mutat în cartiere. Nu știu ce se va putea face, poate doar pe cale naturală dacă s-ar întâmpla ceva în rândul lor. Numărul acestor păsări crește sau descrește în funcție de condițiile în care trăiesc, și s-ar putea că acum câțiva ani au avut condiții prielnice. Se spune că războiul din Ucraina le-a izgonit de pe teritoriul de acolo, dar cine știe… Sunt cu zecile de mii, și nu doar la noi, ci în toate orașele. Trebuie să recunoaștem că nu totul se poate rezolva, nu avem metode chiar pentru orice problemă care se ivește în societate, iar asta se pare că este una dintre probleme. Încercăm să luptăm”, ne-a mai spus Czimbalmos Csaba.

Despre eficiența redusă a sistemelor montate de Primărie în Parcul central ne-a vorbit și președintele Asociației „Rara Avis”, Kelemen László, care spune, însă, că soluții sunt, dar problema nu poate fi rezolvată de pe o zi pe alta, iar oamenii trebuie să aibă răbdare pentru a vedea rezultatele.

Anual între 40.000 și 60.000 de ciori vin să ierneze la Sfântu Gheorghe

Potrivit acestuia, anual între 40.000 și 60.000 de ciori vin să ierneze la Sfântu Gheorghe, însă numărul acestora a fost redus semnificativ de membrii Rara Avis, care se luptă să alunge păsările din zonele locuite ale orașului. Astfel, în prezent au mai rămas circa 100 de perechi care și-au făcut cuiburi.          

„Problema este că aceste păsări au început să cuibărească. Până acum am avut programul de alungare a ciorilor din oraș, tocmai ca să nu ajungem unde am ajuns, dar știam că la un moment dat o să fie și aici la fel ca în alte orașe din țară, unde au început să cuibărească. Dacă nu faci nimic să le alungi este dezastru, pentru că încep să se înmulțească, fac deranj, fac mizerie. Încă de anul trecut au început să cuibărească, dar atunci am putut să le mai alungăm. Din câte vedem, până acum am fost eficienți în a le alunga pentru că nu erau probleme în Ucraina. Aceste ciori de obicei vin din partea Rusiei, Ucrainei, stau până în luna mai aici, după care trec înapoi și cuibăresc acolo, dar fiind război și cine știe cum e natura, ciorile nu prea mai pleacă înapoi, au început să cuibărească aici. E ceva nou și pentru noi și, bineînțeles, trebuie să găsim o soluție ca să fie bine și pentru ciori și pentru oameni. Din ce știm, între 40.000 și 60.000 de ciori vin să ierneze la Sfântu Gheorghe, iar dintre acestea, am rămas cu cel mult 2.000 de exemplare, pe restul le-am putut alunga în timpul anului. Dintre aceste 2.000 de exemplare, am mai putut alunga, astfel că am rămas cu vreo 100 de perechi. Dacă ne uităm la număr, stăm bine, doar că toate sunt într-un singur loc, mai ales în zona Simeria. În alte zone nu avem probleme acum, nici în centru, nici în curtea Spitalului, nici la Muzeu sau la Fabrica de Țigarete, totul e în ordine. Problema este că suntem prea puțini, suntem doar două persoane care le alungăm, iar dacă le alungăm dintr-o parte, se mută în altă parte”, ne-a explicat Kelemen László.

Amenințați de locuitori pentru că încearcă să alunge ciorile…

Acesta spune că o problemă majoră este faptul că unii locuitori nu vor ca păsările să le fie alungate din cartier, și nu de puține ori s-a întâmplat ca membrii Asociației să fie înjurați sau amenințați, pentru că oamenii nu înțeleg cât de important este ca ciorile să nu fie lăsate să se acomodeze în zonele locuite.  

„Mai rău este că atunci când mergem să le alungăm din cartierul Simeria, de exemplu, oamenii ne amenință, ne înjură, vor să ne bată că le alungăm ciorile, iar asta se întâmplă zilnic (…) Zilnic trebuie să încurajez și muncitorii când îmi spun ce li se întâmplă (…) Mai vin și voluntari cu noi, dar după prima fază de genul ăsta ce poți să le mai spui? Nu mai vin, se sperie. Oricum, nu ai cum să alungi toate ciorile dintr-un oraș, bineînțeles că trebuie să rămână și ciori, dar poate să vină oricine cu noi să vadă cum e când mergem seara să le alungăm, și vin locuitorii să ne înjure și să ne amenințe. Degeaba le spunem că avem un contract și că încercăm să ne facem treaba, pe nimeni nu interesează. Noi suntem pe teren și sâmbăta și duminica, iar în weekend pățim că ne aleargă și persoanele în stare de ebrietate”, ne-a mai spus președintele Rara Avis.

În ceea ce privește dispozitivele montate în Parc, sisteme similare au fost testate în ultimii ani și de autoritățile locale din alte orașe, însă treptat s-au dovedit a fi ineficiente. La Sibiu, spre exemplu, unde Primăria a încercat utilizarea ultrasunetelor, s-a constatat că după o perioadă de timp păsările s-au obișnuit cu aparatele. Și la Timișoara autoritățile locale au încercat de-a lungul anilor să alunge ciorile cu ultrasunete dar au eşuat, iar la Bacău, după numeroase încercări fără succes, Primăria a trecut la artificii în speranța că va scăpa complet de aceste păsări. Este și concluzia la care ajung, treptat, autoritățile locale din Sfântu Gheorghe.

„Dispozitivele din parc nu prea funcționează bine, ciorile sunt istețe și se obișnuiesc. Se tem doar de oameni, se tem de cei care le alungă. De asta e bine ca oamenii să fie mai înțelegători, să ne lase să ne facem treaba, pentru că știm exact ce trebuie să facem.Am și eu nepoței, și pentru mine e important să pot să mă duc cu copiii în parcul central, și știu și ce s-ar întâmpla dacă s-ar muta acolo 10 sau 20 de exemplare, ca să nu zic 100. Dacă nu le alungăm, o să ajungem să fie 200 de exemplare care să cuibărească acolo, și nimeni n-ar mai putea merge în parc liniștit. De asta continuăm să ne facem treaba, deși lumea ne înjură și ne amenință, pentru că știm ce trebuie să facem. Sistemul montat de Primărie în parc nu o să fie demontat, o să căutăm altă soluție ca să fie mai eficient, să extindem (…) Trebuie să aibă puțină răbdare și oamenii din cartierul Simeria, ca să putem să alungăm ciorile și de acolo, mai spre marginea orașului, dar asta durează, nu se poate de pe o zi pe alta. Acum au început să clocească, nu putem să le alungăm, dar peste o lună – o lună și jumătate, puii vor crește și vor pleca de acolo. Anul viitor sigur se vor toaleta copacii, pentru că sunt foarte înalți, și atunci va fi mai ușor”, a mai explicat Kelemen László.

„Din fericire, nu avem probleme în tot orașul!”

Acesta subliniază că spre deosebire de alte orașe din țară, unde ciorile și-au făcut cuiburi iar numărul exemplarelor este de ordinul zecilor de mii, la Sfântu Gheorghe situația este mai „fericită”.

„Trebuie să ne gândim și că, din fericire, nu avem probleme în tot orașul, ci în jumătate din cartierul Simeria, de exemplu, unde avem 80 de cuiburi, dar nu toate sunt locuite. Am putut aranja și acolo vreo 20 de cuiburi care nu erau folosite, și o să mai încercăm. Problema e că pe oamenii care îi deranjează ciorile, și un singur exemplar îi va deranja. Și noi ne dorim să fie cum era înainte, dar nu putem rezolva problema de la o zi la alta, mai ales dacă păsările deja au început să cuibărească. Trebuie să vedem și partea pozitivă: în parc oamenii se pot plimba, nu avem probleme acolo, și nici în alte zone, în cartierele unde avem copaci mari, nu avem problema asta deși am putea să o avem. Noi știm că soluții există, știm că trebuie timp și răbdare și din partea oamenilor. Dacă ne lasă să ne facem treaba atunci totul o să fie bine. În alte județe problema asta există de mult timp și nu a putut fi rezolvată, la noi acum a apărut și avem soluții, știm ce trebuie să facem, dar dacă suntem amenințați zilnic, ne afectează și pe noi. Am avut peste 40.000 de exemplare, din care au rămas doar 2.000, iar din aceste 2.000 am mai putut alunga, astfel că au rămas 80-100 de perechi. Într-un an, este un rezultat bun! Dacă nu le-am fi alungat, nu am fi avut doar 100 de perechi, ci am fi avut probleme în tot orașul. Dacă oamenii vor fi mai înțelegători, vom avea rezultate și mai bune”, a mai spus Kelemen László.   

Ciorile fac parte din familia Corvidae și sunt considerate a fi unele dintre cele mai inteligente păsări. Sunt capabile să învețe, să folosească „unelte” în scopuri practice, să se adapteze rapid la situații noi, pot rezolva probleme complexe și sunt capabile să își folosească inventivitatea în diverse situații. Au o memorie fantastică și pot recunoaște pe termen lung indivizi și locații, inclusiv hărți complexe ale teritoriilor lor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio