Ştiri

Președintele Iohannis a promulgat legea prin care pot fi închise firmele care încalcă de două ori restricțiile anti-Covid

Președintele Iohannis a promulgat legea prin care pot fi închise temporar firmele care în termen de 15 zile încalcă de două ori restricțiile anti-Covid.

Potrivit legii promulgate astăzi de președinte, “în cazul repetării la acelaşi sediu principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă, a contravenţiei (…), pe lângă sancţiunea contravenţională principală prevăzută, agentul constatator dispune şi sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea”.

Publicitate

Printre neregulile care pot fi depistate, clienți sau angajați fără mască, clienți fără certificat Verde Covid în locurile în care acesta este necesar (de exemplu în mall-uri, restaurante sau hoteluri), funcționarea la o capacitate peste nivelul admis de autorități, dar și peste programul maxim permis. Aceste nereguli pot fi constatate și de polițiști, polițiști locali și jandarmi.

“În cazul în care constată săvârşirea contravenţiei, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea suspendată temporar prin măsurile stabilite”, se mai arată în cuprinsul legii.

Dacă o firmă este închisă pentru aceste motive, este obligată să afișeze următorul mesaj: “Acest spaţiu este închis temporar, până la data de ________ inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”.

Legea promulgată astăzi de președinte a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 16 noiembrie, după ce a trecut tacit de Senat. Ea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Publicitate
banner we radio