Ştiri

Președintele Iohannis a promulgat legea care-i obligă pe proprietarii de terenuri să facă anual tratamente de combatere a ambroziei

Proprietarii sau deținătorii de terenuri sunt obligați să facă lucrări de distrugere a ambroziei, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităților publice locale. Legea a fost promultată, marţi, de către președintele Klaus Iohannis.

Conform legislației, la cererea proprietarului sau deținătorului terenului, autoritățile locale pot face aceste lucrări “în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora, sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării și că obligația subzistă [rămâne în vigoare]”.

În cazul în care, în termen de 15 zile de la transmiterea avertismentului, autoritățile locale constată că lucrările nu au fost îndeplinite, ele pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăța. În toate cazurile în care proprietarul nu permite accesul pe teren, primarul va solicita autorizarea instanței judecătorești. Toate costurile pentru lucrările de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei vor fi suportate de către proprietarul sau deținătorul terenului.

Ce este ambrozia și de ce provoacă alergie

Ambrozia este cea mai răspândită buruiană care aparține genului Ambrosia. Se găsește adesea pe marginea drumurilor, pe câmpuri, în parcuri, în culturi de cereale și de floarea soarelui, în spațiile urbane periferice, nu și în zonele înalte. Este o plantă anuală, perenă, care crește spontan și care are nevoie de multă lumină solară.

Polenizarea acestei plante începe în august și durează până la mijlocul toamnei (lunile august și septembrie sunt cele în care se înregistrează cele mai mari concentrații de polen de ambrozie în aer). O singură plantă de ambrozie poate elibera în atmosferă până la peste 30.000 de semințe. Grăunciorii de polen ai ambroziei pot provoca alergii sezoniere la persoanele alergice. Cantitatea de polen este mai ridicată în intervalul 10:00-15:00, dar depinde foarte mult și de condițiile meteorologice. Polenul ambroziei se poate răspândi pe suprafețe întinse și poate să reziste iernii, cu condiția ca temperaturile să nu scadă foarte mult.

În mod normal, sistemul imunitar apără organismul împotriva virusurilor și bacteriilor, pentru a îndepărta agenții infecțioși. Însă, în cazul persoanelor alergice, sistemul imunitar interpretează în mod eronat polenul ca pe o substanță periculoasă. O substanță naturală numită histamină este eliberată atunci când corpul întâlnește polenul de la ambrozie. Reacția organismului duce la manifestări iritante cum ar fi strănutul, secreția nazală apoasă, congestia nazală și mâncărimea la ochi sau iritația în gât. Alergia este puțin probabil să dispară odată ce s-a dezvoltat.

Cum se manifestă alergia la ambrozie

Simptomele alergiei pot să difere de la o persoană la alta. Alergia la ambrozie se manifestă în mod similar cu alergia la alte tipuri de polenuri. Iată care sunt cele mai importante simptome:

 • strănut;
 • nas înfundat (congestie/ obstrucție nazală);
 • secreție nazală apoasă (rinoree);
 • dureri de cap (cefalee);
 • ochi iritați;
 • gât iritat (senzație de mâncărime);
 • respirație șuierătoare (wheezing);
 • răgușeală;
 • pierderea simțului mirosului;
 • pierderea simțului gustului;
 • somnolență;
 • oboseală cronică;
 • calitatea scăzută a somnului.

Ambrozia poate să agraveze simptomele astmului. De asemenea, reacția alergică poate să ducă la șoc anafilactic (cea mai gravă reacție alergică care poate cauza deces prin scăderea tensiunii arteriale, obstrucția căilor aeriene). Simptomele dispar odată cu dispariția polenului (la finalul toamnei).

Publicitate
banner we radio