Ştiri locale

Președintele Colegiului Farmaciștilor Covasna: „În niciun caz nu recomand Ivermectina pentru Covid-19! Nu luați medicamente fără recomandarea medicului”

Deși neautorizată pentru consumul uman de niciun organism mondial, Invermectina, un tratament veterinar folosit pentru deparazitarea animalelor domestice, a început să dispară de pe rafturile farmaciilor din țară.

Pe rețelele sociale au început să se rostogolească informații neverificate care susțin că substanța ar preveni infecția cu SARS-Cov-2, iar oamenii au luat cu asalt farmaciile, convinși că se pot proteja de virus.

Publicitate

Deși deocamdată farmaciile din județ nu au fost asaltate de oameni în căutarea medicamentului, până ca „valul” să ajungă și la covăsneni, președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna, Szabó Péter, subliniază că fără o recomandare din partea medicului, oamenii nu ar trebui să ia acest tratament.

„Invermectina încă nu este în medicația umană din România. Prin Olanda, parcă, am citit că poate va fi introdus și în medicația umană, dar veterinarii folosesc acest medicament. La noi în județ nu am avut încă cerere, dar să vedem ce va fi. Deocamdată nu există surse medicale care să recomande substanța. Eu în niciun caz nu recomand, numai dacă persoana este în spital și îi recomandă medicul. Este aceeași situație cum a fost cu Plaquenil în primele luni ale pandemiei când lumea căuta în farmacii medicamente care se dau doar în spital sub supraveghere medicală. Lumea să nu vină la farmacie să cumpere medicamente după ureche, în niciun caz! Dacă au ceva simptome să meargă la medicul de familie, care știe ce trebuie făcut mai departe”, ne-a spus președintele Colegiului Farmaciștilor Covasna.

Ministerul Sănătății atrage atenția că folosirea medicamentului este periculoasă pentru oameni, iar folosirea Ivermectinei poate cauza chiar moartea.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio