Ştiri locale

Președintele CCI Covasna: „Revenirea economiei depinde de momentul în care fie reușim să conviețuim cu acest virus, fie îl învingem”

Anul 2021 va fi un an dificil, cu scăderi ale profiturilor și ale cifrelor de afaceri pentru micii antreprenori, care încă resimt efectele pandemiei Covid-19.

Aproximativ 90% dintre companiile din județul Covasna sunt microîntreprinderi, și reprezintă categoria cea mai vulnerabilă, din cauza posibilităților financiare reduse și a numărului mic de  angajați, neavând aceleași „unelte” pe care firmele mari le au, spune președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna.

Publicitate

„Majoritatea firmelor din județul Covasna, aproape 100% dintre ele sunt microîntreprinderi, deci categoria cea mai vulnerabilă în tot ceea ce înseamnă această situație pandemică. Fără să văd cifre, dar discutând cu micii antreprenori, știu că vor fi probleme. Vor fi reduceri ale cifrei de afaceri, ale impozitului pe profit, sau se va trece chiar pe pierdere, și asta afectează entitatea, pentru că altfel se va raporta, de exemplu, la dezvoltarea firmei, la bonificarea salariaților și așa mai departe. Eu zic că vom vedea și în ceea ce privește cifra de afaceri totală a județului Covasna pentru anul 2020 o scădere, și sper să nu am dreptate”, ne-a precizat, Edler András-György.

Potrivit acestuia, cele mai afectate firme în perioada pandemiei au fost cele din HoReCa și alte domenii conexe, cum ar fi cele care se ocupă de organizarea de evenimente, însă au existat și companii care au reușit să treacă cu bine peste criză, și chiar au avut o evoluție bună în ultimele luni.

„E clar că cei mai mari suferinzi în această perioadă, și la noi în județ, au fost în primul rând cei din domeniul HoReCa (…) Nu au mai fost evenimente, nu a existat posibilitatea de a călători, activitatea a fost stopată (…) La întreprinderile mici și mijlocii situația este mai bună, pentru că am văzut și am discutat cu firme unde pandemia a adus lucruri pozitive. Orice creștere a cifrei de afaceri este un lucru bun. Un exemplu este domeniul bricolajului, pentru că în primăvară când a fost lockdown oamenii au stat acasă şi s-au apucat de grădinărit, de mici reparații, de construcții, iar acest trend a continuat. Deci în anumite domenii cum sunt construcțiile sau bricolajul vedem o evoluţie pozitivă, adică în niciun caz un regres”, a mai explicat Edler András.

Președintele CCI Covasna spune și că redresarea economiei depinde foarte mult de modul în care va fi gestionată în continuare pandemia, și de măsurile care se vor lua pentru limitarea efectelor ei.

„Revenirea economiei depinde de momentul în care ori reuşim să convieţuim cu acest virus, ori reuşim să îl învingem, acestea sunt cele două posibilităţi. În momentul de faţă suntem undeva la mijloc, adică nici nu vrem să convieţuim cu virusul şi nici nu am reuşit să îl învingem. Avem mari speranţe cu vaccinul, toată lumea speră că va rezolva problema, însă nici specialiştii nu văd pe termen scurt rezolvarea problemei”, a mai spus Edler András.

În luna octombrie a anului trecut, CCI Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe au lansat un program de minimis care viza redresarea economiei municipiului, prin sprijinirea hotelurilor şi pensiunilor afectate de pandemie, dar şi a firmelor care au avut pierderi de cel puţin 15% faţă de 2019.

Programul a venit  în completarea altui pachet de măsuri adoptat în luna august de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, care prevedea, printre altele, reducerea pentru perioada stării de urgenţă la jumătate a impozitului pe clădirile firmelor care puteau dovedi că au fost afectate de pandemie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio