
Premieră pentru Spitalul de Cardiologie din Covasna: prima procedură de montare a unui cateter venos central
Doi medici specialiști cardiologi, angajați la începutul anului trecut la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Covasna, au montat, în premieră pentru această unitate medicală, primul cateter venos central, procedura permițând administrarea simultană a mai multor perfuzii, fără a mai necesita utilizarea mai multor canule.
Dispozitivul – un tub lung, subțire și flexibil, se montează la nivelul arterei subclaviculare, femurale sau jugulare interne și poate fi utilizat perioade îndelungate de timp fără a fi schimbat, în general câteva săptămâni, față de un cateter venos periferic montat pe venele superficiale, fiind esențial în tratamentul pacienților cu afecțiuni complexe.
Directorul medical al Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza”, dr. Nicolae Enea, a precizat că procedura este realizată în majoritatea spitalelor clinice din România, însă nu este fără riscuri, acesta fiind principalul motiv pentru care nu a fost realizată până în prezent.
„Sunt foarte mulți pacienți cărora nu le găsești vena și ești nevoit fie să le prepari o venă chirurgicală, ceea ce e mult mai dureros și mai complicat, fie să le pui un cateter central, pe vena subclavie, aflată chiar sub claviculă. Acolo poți să pui câte perfuzii dorești, pentru că e o venă mare, nu se sparge, e rezistentă, poți să ții cateterul și 30 de zile, și nu faci nici flebită pe lângă venă. Procedura se realizează peste tot, la spitalele clinice din România, dar la Spitalul de Recuperare Covasna este o premieră. Cei doi medici tineri care se ocupă și de secția de acuți a spitalului, dr. Enea Nicolae Valentin și dr. Cezar Luca, au realizat-o (…) Ușurează munca și nu mai chinuim pacienții, nu mai trebuie să le punem cateter pe la picioare, unde se mișcă, iar a doua zi să trebuiască să căutăm altă venă. Poți introduce chiar și 2-3 perfuzii în același timp, pentru că sunt cazuri când într-o perfuzie pui antibiotic, în alta pui antitermic, și așa mai departe”, ne-a explicat directorul medical al Spitalului de Cardiologie Covasna, dr. Nicolae Enea.
Deși utilitatea acestor dispozitive este de necontestat, riscul emboliilor sau infecțiilor nosocomiale, spre exemplu, este ridicat, motiv pentru care tehnica puncției necesită condiții speciale, sterile.
Printre principalele contraindicații în utilizarea unui cateter venos central se numără afecțiunile hematologice care afectează procesul de coagulare al sângelui, hipotensiunea arterială sau existența unui traumatism toracic.
„Trebuie să ai curaj, să fii tânăr, să știi, să mai fi făcut procedura măcar o dată. Cei doi medici au imediat un an de când lucrează aici. Au venit din Brașov, au lucrat foarte mult și pe gărzi, pe Terapie Intensivă, sunt curajoși, nu se tem de o procedură. Sunt și alții care, poate, ar ști să facă dar le e frică de riscuri, să nu facă pacientul o embolie pulmonară, dar dacă nu ai curaj în medicină, nu mai faci nimic, mergi pe partea clasică. Există și riscuri, dar trebuie să te uiți, în primul rând, la beneficii. Faci un raport între risc și beneficiu, iar dacă beneficiul e mult mai mare, mergi pe beneficiu. Până și o injecție intravenoasă simplă e cu risc, pentru că dacă bagi puțin aer se face embolie pulmonară”, a mai explicat directorul medical.
Printre complicațiile mai severe care pot apărea în cazul utilizării acestui dispozitiv se numără: colapsul pulmonar, infecțiile, înfundarea, răsucirea sau deplasarea cateterului.
Cei doi medici care au realizat procedura, dr. Enea Nicolae Valentin și dr. Cezar Luca, sunt angajați ai Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” din Covasna din data de 3 ianuarie 2022.
Pe lângă secția de acuți a unității medicale, unde există 6 paturi, fiind tratați pacienții cu afecțiuni precum infarctul miocardic, angină instabilă, sau insuficiență cardiacă – gradul IV, cei doi specialiști lucrează și pe secțiile de recuperare cardiovasculară, în ambalatorul de specialitate, și la serviciul de gardă.
(Ioana Ardeleanu)
