Ştiri locale

Premieră pentru România: 4 dresori canini, dintre care doi covăsneni, calificați la Campionatul Mondial din Danemarca. Cei patru au nevoie urgentă de sponsori!

România va fi reprezentată în premieră la ediția din acest an a Campionatului Mondial de dresaj canin, care va avea loc în perioada 25 septembrie – 2 octombrie, la Randers în Danemarca, iar doi dintre componenții lotului național sunt membri ai Asociației Chinologice (A.Ch) Covasna. Campionatul este adresat câinilor din rasa Ciobănesc german, și reprezintă o mare provocare pentru participanți, probele fiind unele de o dificultate ridicată.

La ediția din acest an sunt înscriși aproximativ 170 de câini din 36 de țări, și este pentru prima oară în istoria competiției internaționale când o echipă a României este calificată. Din lotul național fac parte Bogdan Chirovan – vicepreședintele A.Ch. Covasna și președintele Asociației SmartDogs Club Romania; Dorian Bugan – membru A.Ch. Covasna; alături de alți doi instructori români autorizați în dresaj: Flavius Bogdan Cherascu și Cristian Borcănescu.

Publicitate

„Este pentru prima dată când România are echipă reprezentativă la acest Campionat Mondial, nu am mai participat până acum. Este o competiție care se organizează în fiecare an, am mai fost calificați acum doi ani în Olanda, dar din cauza pandemiei s-a anulat. Sunt 35-36 de țări participante şi aproximativ 170 de câini, din România suntem 4 calificați, din care 2 suntem de la Asociația Chinologică Covasna (…) Câinii cu care participăm sunt rasa Ciobănesc german, al meu are 6 ani, al colegului meu are 7 ani, iar ceilalți doi sunt o femelă de 5 ani și jumătate şi un mascul de 5 ani. Trebuie să fie câini maturi ca să poată participa la competiția asta, care este foarte dură, este cea mai importantă competiție de dresaj din lume, mai ales pentru crescătorii de Ciobănesc german. Sunt probe de urmă, probe de disciplină şi de pază, fiecare arbitrate separat. Sunt 8 arbitri, veniți şi din Germania, din Danemarca, din Cehia, este o competiţie internaţională cu participare de pe toate continentele. E destul de greu de ajuns acolo, şi este pentru prima oară când România are o echipă pentru așa ceva”, ne-a spus vicepreședintele Ach. Covasna, Bogdan Chirovan.

Nevoie urgentă de sponsori!

Deși calificarea în competiție este un pas extrem de important, lotul național mai are un „hop” de trecut. Costurile legate de transport și cele 10 zile de concurs se ridică la peste 2.000 de euro / persoană, astfel că asociațiile, firmele și persoanele fizice sau juridice care doresc, sunt încurajate să sponsorizeze echipa reprezentativă a României în prima sa experiență de acest gen.

„Pentru deplasarea asta avem mare nevoie de promovare și trebuie să găsim niște sponsori (…) Am rezolvat cazarea pentru toată echipa, am rezervat o casă pentru o mie și ceva de euro pentru toată perioada asta, dar cel mai greu este cu deplasarea și combustibilul, pentru că sunt vreo 2.500 km, nu poți să mergi cu avionul că distrugi câinii și nu poți să stai apoi o săptămână să își revină. O să mergem cu mașinile, să vedem cum ajungem, dar e o deplasare destul de lungă. Încercăm să facem rost de sponsorizări, câteva sute de lei de la fiecare dacă adunăm este bine, ne trebuie cel puțin 2.000 de euro de fiecare pentru deplasare și stat acolo 10 zile”, ne-a mai spus Bogdan Chirovan.

Firmele sau asociațiile care doresc să ofere sponsorizare echipei pentru a putea ajunge la competiție pot lua legătura cu vicepreședintele A.Ch. Covasna, Bogdan Chirovan, fie telefonic, la numerele: 0766 418 144 și 0753 436 370, fie prin e-mail, la adresa: chirovan.bogdan@gmail.com.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio