Ştiri locale

Premieră în România: locuitorii din 64 de orașe, inclusiv Sfântu Gheorghe, schimbă PET-ul cu biletul de autobuz

Pentru a marca Săptămâna europeană a mobilității, Asociația Act for Tomorrow și Kaufland România, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor şi autorităţile locale, lansează o campanie inedită la nivel național, în cadrul programului Vinerea Verde.

Astăzi, locuitorii din 64 de orașe, printre care şi Sfântu Gheorghe, vor putea călători cu mijloacele de transport în comun în schimbul a 5 deșeuri, pe care le pot preda la punctele de colectare amenajate în parcările magazinelor Kaufland.  Deșeurile, constând în PET-uri, doze de aluminiu sau sticlă, sunt introduse în aparatele de colectare Tomra. Automatul va elibera un cupon în baza căruia voluntarii prezenți la punctele de colectare oferă câte un bilet de autobuz pentru două călătorii. Campania se desfășoară vineri, 16 septembrie, între orele 09:00-17:00.

Publicitate

Potrivit unui comunicat al Asociației Act for Tomorrow, scopul campaniei „Schimbă PET-ul cu biletul” este de a încuraja folosirea transportului public și de a promova colectarea separată a deșeurilor, acestea urmând să fie transformate în noi resurse.

„Extinderea campaniei la nivel național reprezintă unul dintre obiectivele pe care le-am avut încă de la lansarea campaniei Schimbă PET-ul cu biletul. Ne bucurăm că alături de Kaufland România și Ministerul Mediului vom reuși să replicăm această campanie într-o mișcare națională. Credem cu tărie că România trebuie să țină pasul cu noile direcții europene, potrivit cărora încurajarea folosirii transportului public reprezintă una dintre cele mai importante soluții pentru problema poluării aerului cauzată de transportul auto din marile orașe. De asemenea, vom susține primăriile care doresc să transforme campania într-o inițiativă permanentă pentru orașele lor” a transmis Andrei Coșuleanu, președintele Asociației Act for Tomorrow, în comunicatul menționat.

„Schimbă PET-ul cu biletul” este parte a programului național Vinerea Verde, inițiat de Ministerul Mediului, cu scopul de a reduce poluarea și de a-i încuraja pe cetățeni să utilizeze transportul alternativ pentru deplasarea la și de la serviciu. La Sfântu Gheorghe, campania se desfășoară cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe și al Direcției Județene pentru Sport și Tineret.

În ultimii 2 ani, acest program s-a derulat cu succes în Constanța, Craiova, Iași, Timișoara, Buzău, Galați, Sibiu, Oradea și Baia Mare, peste 6.700 de persoane participând în program, cu peste 3.300 kg deșeuri colectate, iar în 2021, „Schimbă PET-ul cu biletul” a câștigat locul I la categoria „Mediu” în cadrul Romanian PR Awards.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio