Ştiri

Premieră! Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și-a dezvăluit salariul

Mugur Isărescu își dezvăluie venitul: 13.600 euro net pe lună. Atât primește guvernatorul Băncii Naţionale a României.

„Salariul de guvernator este de 9.495 de euro net lunar, plus indemnizația de conducere de 4105 euro. În total, 13.600 euro”, a anunțat Mugur Isărescu.

Publicitate

Mugur Isărescu a luat decizia de a publica venitul după ce a fost acuzat de economistul Lucian Isar că a ieşit la pensie în anul 2014 însă deține în continuare funcția de șef al Băncii Centrale a României.

Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu. „Da, s-a pensionat când a împlinit 65 de ani”, a spus Suciu. Totuşi, purtătorul de cuvânt al BNR a precizat că „guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu și-a depus dosarul de pensie, deși putea să o facă din 2014. Prin urmare în acest moment nu încasează niciun fel de pensie”.

De altfel, Mugur Isărescu a confirmat că nu a depus cerere de pensionare și că a continuat ca guvernator pe baza mandatului de la Parlament. „Nu mi s-a calculat, nu mi s-a stabilit și prin urmare nu am încasat pensie. Nu s-a cumulat pensia cu salariul”, a precizat el.

Lucian Isar susținea că Mugur Isărescu ar cumula în acest moment şi pensia şi salariul. Economistul afirma că, din cumulul pensiei cu salariul şi cu alte venituri obţinute în calitate de guvernator al BNR, Mugur Isărescu ar încasa lunar circa 40.000 de euro.

Referitor la faptul că salariul guvernatorului nu apare în declaraţia de avere, oficialii BNR spun că acest lucru este legal. Agenţia Naţională de Integritate cunoaşte veniturile Guvernatorului şi primeşte fişele completate cu toate veniturile dar BNR are dreptul să nu le facă publice „ca urmare a unei prevederi din tratatul de aderare la Uniunea Europeană, care conferă anumite drepturi de independenţă.”

Publicitate
Publicitate
banner we radio