
Prefectura Covasna susține angajații din cultură. Lista nemulțumirilor față de măsurile de austeritate va fi transmisă Guvernului
Peste 100 de persoane au pichetat vineri sediul Prefecturii Covasna, după un protest „mut”, de 30 de minute, împotriva Ordonanței de Guvern care va închide aproape o treime dintre instituţiile de cultură din ţară, inclusiv singurul teatru românesc din județ.
Mai mulți angajați ai instituțiilor de cultură din Sfântu Gheorghe, în frunte cu Teatrele „Andrei Mureșanu” și „Tamási Aron”, Ansamblul de Dansuri „Háromszék”, Biblioteca Județeană „Bod Péter” și Muzeul Național Secuiesc, au îmbrăcat haine negre, în semn de doliu față de „uciderea” culturii, și au ieșit în fața instituțiilor în care lucrează, afișând mesaje precum „Cultura = prezent, trecut, viitor” sau „Susținem memoriile UNITER și RNMR”.
Manifestarea s-a mutat apoi în fața Prefecturii Covasna, unde protestatarii au „înmormântat” simbolic cultura. Participanții plasat în fața sediului instituției un sicriu în care se afla un manechin înfășurat într-un sac negru, peste care au așezat o jerbă și flori de culoare albă.
La finalul protestului pașnic, prefectul Ráduly Istvan i-a invitat pe organizatori la discuții, asigurându-i că nemulțumirile acestora vor fi transmise mai departe către Guvern, și i-a îndemnat, totodată, să aibă răbdare până la publicarea variantei finale a Ordonanței.
„Orice măsură pe care Guvernul vrea să o ia, trebuie să fie foarte bine gândită, pentru că orice greșeală mică ne costă. Sunt sigur că, până la final, o să găsească soluția cea mai oportună, pentru că sunt sigur că suntem cu toții de părere că trebuie o reformă generală. Sistemul este prea mare, și nu mă refer la cultură, mă refer în general. Birocrația, la fel, uneori este supradimensionată, dar legat de problema dumneavoastră, ați făcut exact ceea ce puteți să faceți conform Constituției. Cultura nu se rezumă numai la teatre, sunt și bibliotecile, deci acolo intră foarte multe: festivaluri, evenimente culturale, și așa mai departe (…) Nu trebuie să fim atât de dramatici, pentru că încă nu a apărut nimic. Sunt de acord, trebuie să fim precauți, dar până când nu există nicio ordonanță de urgență, hotărâre sau orice alt act normativ tipărit și difuzat, nu știm cum o să fie. Eu cred că vocile voastre nu doar că vor fi auzite, ci și ascultate. Nu eu o să decid, eu reprezint Guvernul în teritoriu și sunt într-o situație delicată, dar sper că o să avem în continuare atât Teatrul Andrei Mureșanu, cât și Teatrul Tamási Aron, și cultura, pentru că dacă nu avem cultură, care va fi civilizația noastră peste un timp? Așteptăm rezultatele (…) Noi, cei care trăim aici, trebuie să lucrăm împreună, pentru că alții, indiferent de unde vin, vin doar cu vorbe mari iar problemele rămân aici între noi. Noi trebuie să găsim soluția tot timpul”, a spus, printre altele, prefectul Ráduly Istvan.
„Cerem Guvernului să înțeleagă repercusiunile”
Directoarea Teatrului „Andrei Mureșanu” (TAM), Anna Maria Popa, a punctat că măsurile propuse ar urma să ducă, printre altele, la comasarea unor instituții care funcționează în baza unor legi separate, cum ar fi teatrele și muzeele.
„Marea noastră problemă este că pe toate căile pe care am ajuns, de la Cabinetul primului ministru, până la cei din Guvern care au scris acest proiect de ordonanță, se fac că ne aud, dar nu iau la cunoștință nimic din ce le transmitem. Este nevoie să se pună puțină presiune, ca să ne asigurăm că ceea ce ne doare cu adevărat ajunge acolo unde trebuie. Au avut loc consultări, am fost prezenți, s-a discutat, s-a promis că nu se vor face desființări, dar imediat a doua zi s-a ieșit în presă și s-a spus că desființarea nu înseamnă comasare, iar comasarea este necesară. În același timp, comasările sunt gândite complet aiurea, general valabil, urmând să se comaseze o casă de cultură cu un ansamblu folcloric și cu muzeul. Există Legea teatrelor și există Legea muzeelor, nu ai cum să comasezi două instituții, aparținând amândouă de cultură, dar care funcționează după legi diferite. Ordonanța, în mediul legal, nu are cum să bată o lege. Aici deja sunt legile teatrelor și muzeelor care sunt primare și, pe urmă, toate aceste măsuri de tăieri bugetare, de comasări de instituții, de tăieri de personal. Pentru personalul din cultură înseamnă înjumătățirea organigramei. Toți acești oameni care au înmormântat cultura în fața Prefecturii urmează să își dea afară jumătate din personalul actual. Noi, când cerem Guvernului să fim ascultați, asta ne dorim: să înțeleagă concret repercusiunile”, a spus Anna Maria Popa.
„Cultura aduce 2% din PIB. Cum să faci economie cu 2% din PIB?!”
Directoarea TAM a subliniat că, în forma actuală, controversatul proiect de ordonanță are elemente de neconstituționalitate, inclusiv din perspectiva autonomiei regionale, și acuză Executivul că vrea să facă economie sacrificând un domeniu care aduce statului venituri de doar 2% din PIB.
„Problema la această ordonanță este că e neconstituțională și din perspectiva autonomiei regionale. Nu se poate să se centralizeze totul, iar în zona în care se colectează taxele oamenilor să nu mai ai niciun fel de putere de a-ți coordona bugetul independent. Eu plătesc taxe și impozite la orașul Sfântu Gheorghe, aș vrea să văd că banii pe care îi investesc în statul român mi se întorc într-o formă sau alta. Ceea ce nu se înțelege la nivel de Guvern este că nu noi suntem sclavi pe plantație, cum suntem tratați – și, de cele mai multe ori, în cultură suntem tratați exact ca ultimii oameni. Problema este că cei care sunt în funcții sunt angajații noștri. Noi, ca popor, i-am votat și i-am pus în funcții, iar ei sunt obligați să lucreze pentru noi și în interesul nostru. Din punct de vedere personal, nu o să las niciodată ca cineva care este în funcție, votat de acest popor, să distrugă dreptul la cultură garantat prin Constituție (…) Cultura aduce venituri 2% din PIB. Tu din 2% din PIB faci economie?! Cum faci economie fix de la cultură?”, a mai spus Anna Popa.
„Orice eveniment important începe sau se sfârșește cu un eveniment cultural pe care îl aplaudăm cu toții”
Prefectul Ráduly Istvan și-a arătat susținerea față de angajații care ar urma să fie afectați de măsurile de austeritate propuse de Guvern, afirmând că efectele tăierilor de personal ar urma să se răsfrângă, în final, tot pe „spinarea” statului.
„Orice eveniment important pe care îl organizează UAT-ul, în orice domeniu, începe sau se sfârșește cu un eveniment cultural pe care îl aplaudăm cu toții. Sper că decizia finală va fi cât de cât acceptabilă, mi-aș dori ca nicio persoană să nu-și piardă locul de muncă la nivelul județului Covasna, pentru că orice pierdere a unui om apt de muncă este o pierdere care ajunge tot pe spinarea statului, care va plăti ajutor de șomaj și așa mai departe (…) Județul nostru merită să fie promovat, are niște resurse atât naturale, cât și umane, pe care trebuie să le menținem, trebuie să găsim soluția, pentru că dacă ne pierdem rădăcinile și cultura, nu știu unde ajungem cu civilizația peste un timp”, a mai spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Între timp, petiția prin care se cere modificarea sau eliminarea dispozițiilor din proiectul de ordonanţă de urgenţă a depășit 35.000 de semnături până duminică seara (AICI).
Proiectul, contestat de întreaga țară
Amintim că peste 61% din cele 469 de instituții publice de cultură din țară, printre care și singurul teatru românesc din județul Covasna, vor fi desființate dacă Guvernul va aplica actualele prevederi ale Ordonanței de Urgență privind reducerea cheltuielilor.
Proiectul prevede desființarea posturilor vacante și neocupate, iar instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în subordinea instituțiilor locale ar urma să își poată desfășura activitatea doar dacă au peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice, altfel riscând să fie comasate sau chiar desființate. Numai la Sfântu Gheorghe, 80 de angajați care lucrează în prezent în cultură, recreere, sau protejarea spațiilor verzi ar urma să își piardă locurile de muncă.
Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) le-a recomandat muzeelor din subordine să-și închidă porțile pentru public până pe 1 septembrie, dacă Guvernul nu renunță la măsurile de austeritate prezentate de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
La rândul lor, sindicaliştii din domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului amenință cu acţiuni de stradă dacă nu vor fi exceptati de la unele prevederi din OUG pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Federaţia Naţională Sindicală „Pro Asist” a anunţat joi, într-un comunicat de presă, că va declanşa acţiuni sindicale în stradă, începând cu 28 august, dacă Executivul nu acceptă solicitările.
Proteste și la Ministerul Finanțelor
Tot la finalul săptămânii trecute, zeci de angajaţi din Ministerul Finanţelor Publice au declanșat un protest spontan, ieșind pe holurile instituţiei, pentru a-și arăta nemulțumirile faţă de unele prevederi ale proiectului privind măsurile fiscal-bugetare, iar la nivel național, circa 15.000 de angajați din instituțiile subordonate au întrerupt lucrul. Angajații din domeniul finanțelor sunt nemulțumiți și de unele probleme privind salarizarea din acest sistem.
Vasile Marica, preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, a declarat, printre altele, că prin eliminarea unor posturi la nivel național se vor pierde taxe la buget, sănătate și TVA.
„Politicienii dau vina numai pe noi că nu s-au făcut încasări, în condiţiile în care ei fac Codul Fiscal, ei fac legile, ei ne obligă să facem o anumită legislaţie. Nu avem nicio vină pe chestia asta (…) Este o problemă de sistem. De ani de zile sistemul ăsta nu a fost nici finanţat, nici promovat, niciun sistem de carieră, iar acum vine şi răstoarnă ce s-a construit cât de puţin (…) În primul rând, noi nu înţelegem ce vor guvernanţii. Ca să pot să am soluţii trebuie să ştiu ce vor ei. Vor să facă economii? Cu 700.000 de lei la buget pentru că dai nişte oameni afară şi atât? Dacă suntem finanţişti, vă spun cum stau lucrurile: dintr-o economie care spun ei e gestionată de 8.000 de lei, pentru că dai nişte oameni afară se pierd taxe la buget, taxe la sănătate, TVA, ceea ce înseamnă că rămân ca economie undeva la trei milioane. Aşa circulă banii în economie. Ei spun că au făcut economie 8.000…”, a spus Marica.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a transmis că proiectul de ordonanţă este încă în lucru, nefiind pus în transparenţă decizională.
(Ioana Ardeleanu)