Ştiri locale

Prefectura Covasna solicită primăriilor să informeze populația despre asigurările obligatorii împotriva dezastrelor naturale. Doar circa 20% dintre clădirile rezidențiale din județ sunt asigurate

Doar aproximativ 20% dintre clădirile din județul Covasna, folosite în scop rezidențial, au încheiate asigurările obligatorii împotriva dezastrelor naturale, potrivit unui sondaj realizat recent de PAID, o societate de asigurare-reasigurare cu capital privat.

Statistica plasează județul Covasna în jurul mediei naționale la acest capitol, potrivit prefectului Ráduly István, care a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că la nivel național a fost demarată o campanie de verificare a situației locuințelor deținute de primării. Prefectul a făcut apel către toate primăriile din județ să transmită informări către populație, astfel încât locuitorii județului să înțeleagă riscurile pe care le implică faptul că nu au locuințele asigurate.

Conform legii, primăriile au obligația să asigure împotriva dezastrelor naturale toate imobilele folosite în scop rezidențial pe care le au în proprietate, cum ar fi locuințele sociale, însă în multe orașe din țară legea nu este respectată.

„Am primit o adresă recent prin care ni s-a atras atenția să verificăm dacă acele locuințe deținute de către primării au încheiat sau nu acele asigurări obligatorii. Normele se aplică atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice, potrivit Legii 260 din 2008. Cred că acest lucru ar merita luat în considerare chiar dacă nu ar fi impus prin lege, deoarece asigurarea unei case obișnuite din beton sau cărămidă costă în jur de 100 de lei (20 de euro) pe an, iar în cazul în care proprietatea este afectată de un dezastru natural se pot obține sume de o mie de ori mai mari. Nu vreau să par alarmist, dar regiunea noastră nu a mai avut loc un cutremur major din 1977, deși înainte se întâmpla la fiecare 30-40 de ani. Dacă ar avea loc un cutremur serios, doar cei care au o asigurare valabilă ar fi eligibili pentru despăgubiri”, a declarat Ráduly István.

Acesta a mai precizat că Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID) trimite primăriilor o listă cu proprietarii care nu și-au asigurat locuințele, și care riscă amenzi de până la 500 de lei. Cu toate acestea, prefectul, care anterior a ocupat funcția de primar al comunei Ozun, admite că legislația nu este ușor de aplicat.

„Primarul este o persoană aleasă, este foarte greu să pretinzi ca el să dea amenzi de 500 de lei într-o chestiune asupra căreia, practic, nu are niciun control. Potrivit unuia dintre cele mai recente sondaje ale PAID, județul Covasna se situează în jurul mediei naționale în ceea ce privește asigurările, dar acest lucru înseamnă totuși că doar aproximativ 20% dintre locuințe sunt asigurate. Ca atare, primarul ar trebui să amendeze, în medie, patru din cinci proprietari de locuințe, dar nu o va face. În orice caz, i-aș ruga pe foștii mei colegi să redacteze o scrisoare către populație, în care să explice într-un mod simplu, clar și pe înțelesul tuturor riscurile pe care le implică faptul că nu au locuințele asigurate”, a mai declarat prefectul.

Asigurarea obligatorie acoperă daunele până la o limită de 20.000 de euro în caz de cutremur, alunecări de teren și inundații.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio