Ştiri locale

Prefectura Covasna: „De joi se relaxează măsurile la Sfântu Gheorghe, revenim la cele impuse în starea de alertă”

În municipiul Sfântu Gheorghe incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus din ultiumele 14 zile a ajuns la 2,56 la mia de locuitori, astfel că o parte dintre restricţii vor fi relaxate, potrivit prefectului judeţului Covasna, Iulian Todor.

Într-un răspuns la solicitarea We Radio, acesta a precizat că miercuri va fi emisă o nouă hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar revenirea la măsurile din timpul stării de alertă se va aplica începând de joi, 17 decembrie.

Publicitate

„Miercuri expiră cele 14 zile în care au fost aplicabile măsurile dispuse prin Hotărârea CJSU Covasna cu nr. 79/02.12.2020. În acest moment incidența cumulată pe ultimele 14 zile (fără focare) la nivelul municipiul Sfântu Gheorghe este de 2,56/1000 de locuitori. Rămân în vigoare măsurile dispuse prin Hotărârea CJSU Covasna nr. 86/12.12.2020, pe care o puteți vizualiza pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Covasna. (…) Miercuri vom scoate o hotărâre a CJSU prin care încetează HCJSU nr. 79, aplicabilitatea va fi începând cu 17.12.2020”, ne-a transmis prefectul.

Activitatea restaurantelor şi a instituţiilor de cultură va putea fi reluată. Vor fi permise activităţile recreative şi sportive în aer liber

Potrivit prefectului, restaurantele şi cafenelele îşi vor putea relua activitatea la interior, la 30% din capacitatea maximă a spațiului şi doar în intervalul orar 06:00-23:00, dacă incidența cumulată a cazurilor, fără focare, se va menține şi în perioada următoare sub 3 la mia de locuitori.

„Condiția este ca incidența cumulată în ultimele 14 zile (fără focare) a cazurilor din municipiu, chiar dacă este mai mare de 1,5, să nu depășească 3/1.000 de locuitori. Această activitate se poate relua și de către operatorii economici care desfășoară activități în spațiile publice care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”, ne-a precizat prefectul.

Se vor putea relua şi activităţile muzeelor, bibliotecilor, librăriilor, cinematografului, a instituțiilor de spectacole și/sau concerte, a școlilor populare, de artă și de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.

De asemenea, vor putea fi permise activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății, după caz, al ministrul Tineretului și Sportului, ministrul Mediului, apelor și pădurilor sau ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale, se mai arată în răspunsul formulat de prefectul judeţului.

Se redeschid şi sălile de fitness, cu respectarea măsurilor de prevenire

„Se instituie obligația operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a sălilor de sport/fitness de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății. De asemenea, utilizarea pârtiilor și/sau a traseelor de schi pentru agrement, precum și desfășurarea activității operatorilor economici care le exploatează/întrețin se vor face în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri, al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale”, se mai arată în răspunsul formulat de conducerea Prefecturii Covasna.

Masca rămâne obligatorie în toate spaţiile publice închise și deschise

Rămân valabile măsurile de protecție care prevăd obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice închise și deschise, magazinele alimentare se închid la ora 21:00 iar circulația în exteriorul locuinței după ora 23:00 este permisă doar pentru deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, achiziționarea de medicamente; deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau fac călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, (avion, tren, autocar sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei); şi deplasarea pentru îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori deces al unui membru de familie.

Prefectura Covasna face în continuare apel la respectarea măsurilor și recomandărilor dispuse de autorităţi, pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Apel al primarului: “Fără petreceri de final de an”

„În ceea ce priveşte oraşul nostru, în momentul în care incidenţa vs scădea sub 3 la mia de locuitori şi ieşim din scenariul roşu, vom relaxa tot ce înseamnă activitate în spaţii sportive şi de recreere, inclusiv folosirea patinoarului de lângă Arena Sepsi şi de către publicul larg, nu doar de către sportivi. În cazul patinoarului din Piaţa Centrală, am decis să nu-l montăm în această iarnă, având în vedere toată instabilitatea şi lipsa unei predictibilităţi pe termen mai lung pentru folosirea acestuia”, spunea săptămâna trecută primarul Municipiului Sfântu Gheorghe.

„Rugămintea mea către conducerea Prefecturii a fost ca în cazul în care rata va rămâne sub 3 la mie până pe 16 decembrie, restaurantele să poată să deschidă, evident cu o capacitate redusă, 30, maxim 50%, dar să poată funcţiona. Asta evident nu înseamnă că vor putea fi organizate microrevelioane, şi vreau să subliniez acest lucru, pentru că preţul acestor petreceri, urmările asupra sănătăţii oamenilor, se vor vedea în ianuarie”, spunea primarul Antal Árpád.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: Facebook / Primaria Sfantu Gheorghe

Publicitate
banner we radio