Ştiri locale

Prefectul Ráduly István: „Toți cei care au murit în județul Covasna din cauza infecției cu coronavirus erau nevaccinați”

„Cel de-al patrulea val al epidemiei de coronavirus este în toi, dar încă nu este prea târziu să ne vaccinăm”, a subliniat marți, într-o conferință de presă, prefectul județului Covasna. Ráduly István a declarat că cei care nu sunt vaccinați sunt literalmente în pericol de moarte.

Este greu de contracarat știrile false care circulă în spațiul virtual, dar nici cu cifrele nu te poți certa: toți cei care au murit în județul Covasna din cauza infecției cu coronavirus erau nevaccinați.

Publicitate

„Este adevărat că și persoanele care au fost vaccinate se pot infecta, deoarece vaccinul nu acționează asupra mucoasei nazale, unde se răspândește boala, ci pregătește sistemul imunitar împotriva virusului. Dar chiar dacă te infectezi, contează dacă ai fost vaccinat sau nu. În primul rând, din cele 229 de cazuri active înregistrate la începutul săptămânii de Direcția de Sănătate Publică Covasna, doar 58 au fost printre cei vaccinați, ceea ce reprezintă 25,32%, adică doar una din patru persoane infectate este vaccinată. Dar, mai important, cei care sunt vaccinați dezvoltă o formă ușoară a bolii, după cum reiese și din faptul că, dintre cele 349 de persoane care au decedat în județul Covasna din cauza infecției cu coronavirus, niciuna nu a fost vaccinată. Ce dovadă mai puternică mai trebuie, pentru a demonstra că vaccinarea este eficientă?”, s-a întrebat retoric prefectul.

Ráduly a declarat că datele epidemiologice din ultima lună au fost „îngrijorătoare”. La data ultimei conferințe de presă (31 august), în județul Covasna erau doar 15 cazuri active, iar acum sunt 255. Nu atât numărul în sine este alarmant, cât faptul că este vorba de o creștere de 17 ori. De fapt, numărul de infectări se dublează de la o săptămână la alta. În acest ritm, într-o lună de zile am putea avea peste 4.300 de cazuri în județul Covasna, ceea ce ar pune „o presiune insuportabilă pe sistemul sanitar”.

„Există o singură soluție: vaccinarea. Marea majoritate a celor infectați și majoritatea covârșitoare a celor care decedează vor continua să fie cei nevaccinați, așa că sunt de părere că nici acum nu este prea târziu să se vaccineze cei care n-au făcut-o până acum. Nimeni nu poate garanta că vaccinul nu va provoca efecte secundare la o anumită persoană, dar nici chiar cel mai grav efect secundar nu se compară cu pericolul pe care îl poate reprezenta boala”, a subliniat prefectul.

În opinia sa, „degeaba ne plângem” că în Norvegia toate restricțiile au fost ridicate și viața a revenit la normal, deoarece 67% din populația de acolo este vaccinată cu schemă completă, și 76% au primit cel puțin o doză de vaccin. La aceasta se adaugă cei care au trecut prin boală, deci practic putem vorbi de imunitate colectivă.

„Sunt mulți care invocă cazul Marii Britanii, unde acoperirea vaccinală este de peste 90 la sută și totuși ratele de infecție sunt ridicate. Într-adevăr. Doar că duminică, de exemplu, în Marea Britanie au fost aproape 32.500 de cazuri, dar numai 58 de decese, adică un deces la fiecare 559 de cazuri noi. În România, în aceeași zi, au fost înregistrate 7.116 cazuri și 145 de decese, adică 49 de cazuri infectate la un deces. Acest raport este de peste 11 ori mai mare decât în Marea Britanie și aș putea continua cu exemple”, a spus prefectul.

El a subliniat că, potrivit cifrelor de săptămâna trecută ale Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), 95,2% dintre decedați au fost nevaccinați, iar alți 3% au avut schemă incompletă, ceea ce înseamnă că din 100  de decese mai puțin de două se produc la persoane vaccinate.

Prefectul a adăugat că este „extrem de important” să se mențină școlile deschise, deoarece au existat „puține experiențe bune” cu „anul școlar online”, așa că ar fi bine dacă și tinerii s-ar vaccina. Direcția de Sănătate Publică înființează imediat o unitate mobilă în școli dacă instituțiile vor solicita acest lucru, însă până acum doar Colegiul Național „Mihai Viteazul” a cerut acest lucru.

Publicitate
banner we radio