
Prefectul Ráduly István: „Suntem pregătiți pentru sezonul rece, dar bineînțeles că surprize pot apărea tot timpul”
Prefecții din toată țara au participat în cursul săptămânii trecute la o ședință de lucru a Guvernului în cadrul căreia s-a analizat gradul de pregătire a fiecărui județ în parte pentru intervenția în sezonul rece. La videoconferința comună au luat parte, printre alții, și ministrul Lucian Bode, prim-ministrul Nicolae Ciucă, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor și CNAIR, precum și reprezentanți ai Administrației Naționale de Meteorologie și ai Institutului Național de Hidrologie.
Prefectul județului Covasna, Ráduly István, afirmă că autoritățile care administrează drumurile naționale, județene și comunale sunt pregătite pentru sezonul rece în conformitate cu reglementările în vigoare. Acesta a declarat marți, într-o conferință de presă, că materialele antiderapante au fost deja achiziționate, iar planul concret de acțiune se va finaliza la începutul lunii noiembrie, însă a precizat că oricât de pregătite ar fi autoritățile, o furtună de zăpadă poate bloca oricând circulația rutieră.
„Am avut o videoconferință cu domnul ministru Lucian Bode și am ajuns la concluzia că atât la nivel național, cât și la nivelul județului Covasna suntem pregătiți pentru sezonul rece. Bineînțeles, surprize pot apărea tot timpul, dacă viscolește, dacă e furtună de zăpadă, normal că se blochează circulația, dar contează să fim pregătiți (…) S-au încheiat contracte unde a fost cazul, au fost procurate materiale antiderapante, iar planul concret de acțiune îl finalizăm la începutul lunii noiembrie, (…) până în 10 noiembrie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va aproba planul în acest sens”, a precizat prefectul.
Ráduly István a mai adăugat că și sezonul cald a fost unul aglomerat pentru drumari, precizând că numai în luna august, Secția Drumuri Naționale Covasna a cosit mecanic sau manual, după caz, peste jumătate de milion de metri pătrați de iarbă de-a lungul drumurilor naționale pe care le administrează. De asemenea, au fost renovate sau înlocuite 115 indicatoare rutiere, au fost tăiate ramurile copacilor pentru a îmbunătăți vizibilitatea și siguranța în trafic în 550 de locuri, iar malurile râurilor și canalele au fost curățate pe o suprafață totală de 2.890 de metri.
(Ioana Ardeleanu)