Ştiri locale

Prefectul Ráduly István: „Problema nu se pune dacă ne vom infecta, ci când. Toți cei care nu au contraindicații ar trebui să se vaccineze”

Aproape 16.600 de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate în ultimele 30 de zile în judeţul Covasna, media fiind de circa 500 de vaccinări pe zi. Cu toate acestea, rata de imunizare a populaţiei rămâne scăzută, fapt care plasează județul printre ultimele din ţară la acest capitol, potrivit Prefecturii Covasna.

În acelaşi timp, numărul cazurilor grave de Covid-19 rămâne ridicat, în ultima lună fiind înregistrate 121 de decese, ducând bilanţul negru al pandemiei la un total de 525 de decese, marea majoritate în rândul unor pacienţi nevaccinaţi.

În cadrul unei conferinţe de presă, prefectul judeţului, Ráduly István, a îndemnat populaţia judeţului să facă distincție între opiniile experților care susţin, prin dovezi ştiinţifice, vaccinarea anti-Covid, şi cele ale persoanelor care nu susţin vaccinarea.

„Cel mai mare număr de cazuri active, adică 1.347, și cel mai mare număr de decese, respectiv 15, s-au înregistrat în data 4 noiembrie. Cel mai mare număr de vaccinări în ultimele 30 de zile a fost înregistrat pe 28 octombrie, adică 1.424, iar cel mai mic număr a fost luni, când au fost doar 302 vaccinări. Vedem şi la nivel naţional, şi la nivel judeţean, că numărul cazurilor şi cel al deceselor scade, dar trebuie să avem totuşi grijă, pentru că aceste date pot fi înşelătoare, numărul cazurilor grave și cel al deceselor rămân ridicate. Patru până la cinci persoane mor în fiecare zi din cauze legate de coronavirus, în condițiile în care vaccinarea gratuită este disponibilă fără înregistrare. Desigur, o proporție semnificativă dintre persoanele decedate sunt persoane în vârstă, bolnave, 82% aveau peste 65 de ani și cel puțin o comorbiditate, unele ar fi decedat oricum dar virusul cu siguranță a mărit numărul acestora. Este adevărat că mor și persoane vaccinate, dar proporția este sub 10% în statisticile naționale și mult mai mică în județul nostru. Doar 8 din cele 525 de persoane care au decedat până acum erau vaccinate, adică 1,52%”, a spus prefectul.

Prefectul subliniază că problema nu se pune dacă locuitorii judeţului se vor infecta, ci când se va întâmpla acest lucru, având în vedere că în perioada sărbătorilor de iarnă numărul infectărilor va creşte din nou, şi a făcut apel la populaţie să se vaccineze cât mai curând, aceasta fiind singura modalitate de a stopa răspândirea virusului.

„Când ne va lovi acest nou val, în preajma Crăciunului, din cauza intensei circulații de persoane, ne putem aștepta ca cifrele să crească din nou, doar că vor fi mai multe decese decât în alte părți, așa că nu este prea târziu nici acum să se vaccineze cei care până acum nu au făcut-o, sau să primească a doua sau a treia doză (…) Trebuie să facem distincţia între opiniile unor experţi şi teoriile antivccin alte unora, pentru că negativismul se răspândeşte tot timpul mai repede, şi vedem că sunt persoane care habar nu au să facă diferenţa între o bacterie şi un virus, dar vin şi influenţează, din păcate, foarte mulţi oameni”, a mai spus prefectul.

Potrivit acestuia, numărul persoanelor care primesc prima doză depășeşte rareori 100 într-o zi. În aceste condiţii imunitatea de grup nu va putea fi atinsă nici până la primăvară, iar fiecare nou val al pandemiei va face tot mai multe victime.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio