Ştiri locale

Prefectul Ráduly István despre traseul autostrăzii: „La Ilieni am fost huiduiți, dar i-am înțeles pe oameni. Trebuie să găsim soluții”

Autorităţile locale au fost huiduite de persoanele prezente la dezbaterea organizată sâmbăta trecută la Căminul Cultural Ilieni, pe tema traseului viitoarei autostrăzi A13 Braşov-Bacău, oamenii fiind nemulţumiți că șoseaua de mare viteză ar urma să treacă prin apropierea localităţii lor. O parte dintre localnici i-au reproșat prefectului Ráduly István o postare făcută pe Facebook în urmă cu câteva luni, în care scria că a intervenit pentru devierea traseului autostrăzii mai departe de Ozun și Sântionlunca, astfel încât să fie evitată poluarea fonică a celor două localităţi.

Într-o conferinţă de presă, prefectul a declarat că a înţeles revolta locuitorilor din Ilieni, şi a transmis un mesaj prin care şi-a cerut iertare faţă de aceştia.

Publicitate

“Legat de proiectul traseului autostrăzii Brașov – Bacău. Astăzi a fost prezentat proiectul traseului autostrăzii Brașov – Bacău, care conform schițelor prezentate, era proiectat la câteva 100 de metrii de localitățile Ozun și Sântionlunca. În urma discuțiilor purtate cu proiectanții, am obținut îndepărtarea traseului autostrăzii de cele două localități, evitând astfel poluarea fonică respectiv tăierea parcelelor agricole din comuna Ozun. Este bine să fim prezenți în locurile unde se iau decizii importante legat de comunitatea noastră. Nu este indiferent cine ne va reprezenta interesele comunității ale UATC Ozun”, scria Ráduly István pe Facebook în data de 9 iunie 2021.

Referitor la această postare, în cadrul conferinţei de marţi prefectul a afirmat că “a fost o postare nefericită”, “cu o ușoară nuanță electorală”, făcând referire la faptul că în perioada respectivă comuna Ozun, pe care a condus-o timp de 17 ani, se pregătea de alegeri parţiale locale

„Şi eu şi domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna am fost huiduiți, dar i-am înțeles pe oameni, nu sunt şi nu am fost supărat. Reacția mea nu a fost potrivită, recunosc. Ce am spus îmi asum, dar ca și ton nu a fost potrivit ce am spus. Timpul nu poți să îl dai înapoi. Am recunoscut, recunosc în continuare, și îmi pare enorm de rău că am avut o postare nefericită, nepotrivită pe Facebook. Această postare a lăsat loc de interpretări, şi am înţeles revolta oamenilor. Era obligația mea morală, în primul rând, dar și legală să vin cu explicații, ceea ce nu am putut să fac la Ilieni. Intenția mea a fost să arăt că legat de autostradă, începând din anul 2020, Primăria Ozun și-a făcut treaba – eu sunt la Prefectură din aprilie 2021. De acum încolo trebuie să ne concentrăm să găsim soluții la problemele oamenilor. Mi-a fost o învățătură clasică și dură, şi am învăţat din asta. Vina mea a fost acea postare de la vremea respectivă şi îmi cer scuze de la cetățenii din comuna Ilieni”, a spus Ráduly István.

Potrivit prefectului, petiţia semnată de peste 1.000 de persoane, şi prin care se cere modificarea traseului viitoarei şosele de mare viteză, a fost trimisă către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Amintim că nemulţumirile pe acest subiect au apărut după ce, recent, Consiliul Județean a emis certificatul de urbanism pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic. În forma actuală, o parte din cei 76 de kilometri ai autostrăzii care va străbate județul Covasna ar urma să treacă la mai puțin de 200 de metri de localitățile Ilieni și Dobolii de Jos, față de planul inițial anunțat în 2019, conform căruia șoseaua de mare viteză ar fi trebuit să treacă prin zona Prejmer.

„Am primit vinerea trecută acea adresă semnată de peste 1.000 de persoane, dacă îmi aduc bine aminte, au fost 1.022 de semnături, şi aşa cum am promis şi la Ilieni, luni deja am întocmit adresa de înaintare către CNAIR (…) Prin această adresă am prezentat situația faptică, ceea ce am observat și eu parțial sâmbătă, și față de cele sesizate în acea petiție, și față de cele observate personal de către mine, am solicitat de la CNAIR să reanalizeze traseul viitoarei autostrăzi Brașov – Bacău, tronsonul situat pe teritoriul localităților Dobolii de Jos și Ilieni, ținând seama și de obiecțiunile formulate de cetățenii semnatari ai memoriului transmis instituției noastre”, a mai spus prefectul, care a mai precizat în cadrul conferinţei şi că a realizat că nu poate acţiona, în calitate de prefect, aşa cum a făcut-o timp de 17 ani cât a ocupat funcţia de primar al localităţii Ozun.

Conform actualului proiect, din cei 162 km ai viitoarei autostrăzi, 76 km trec prin judeţul Covasna. Șoseaua de mare viteză ar urma să intre în judeţ în zona Dobolii de Jos şi să străbată teritoriile a 15 localităţi, respectiv Ilieni, Sfântu Gheorghe, Ozun, Reci, Ghidfalău, Moacşa, Boroşneu Mare, Dalnic, Cătălina, Târgu Secuiesc, Turia, Sânzieni, Lemnia, Mereni şi Breţcu.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat, printr-un comunicat de presă, că translatarea spre est a traseului viitoarei autostrăzi A13 Braşov-Bacău, modificare care a stârnit nemulţumirea mai multor locuitori din comuna Ilieni, s-a făcut cu acordul Consiliului Judeţean Covasna.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov, traseul a fost stabilit după ce s-a discutat cu toate primăriile din zonă, precum şi cu Consiliul Judeţean Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: covasnamedia.ro

Publicitate
banner we radio