Ştiri locale

Prefectul județului Covasna afirmă că noua lege a gestionării urșilor trebuie aplicată cât mai curând pentru a fi evitate alte tragedii 

Noua lege care reglementează gestionarea populației de urs, pe care președintele Klaus Iohannis a promulgat-o săptămâna trecută, ar trebui aplicată cât mai curând, pentru prevenirea unor tragedii precum cea de la începutul acestei luni, când o tânără de 19 ani și-a pierdut viața după ce a fost atacată de un urs pe un traseu turistic din Munții Bucegi, afirmă prefectul județului Covasna, Ráduly István.

Acesta a declarat marți, în cadrul conferințe de presă, că „cele mai prudente estimări” indică faptul că în pădurile din județul Covasna există de trei ori mai mulți urși decât poate suporta în mod normal habitatul. Totodată, acesta și-a exprimat regretul pentru faptul că măsurile de gestionare a populației de urs au fost luate abia după decesul unei persoane.

„Am spus de multe ori că populația de urși bruni, care se află în vârful lanțului trofic și nu are dușmani naturali, trebuie controlată. Am subliniat de multe ori că și cele mai prudente estimări indică faptul că în județul Covasna există de trei ori mai mulți urși decât poate suporta în mod normal habitatul disponibil (mai mult de 2 000 de exemplare în loc de cel mult 600), ca urmare, nu se pune problema protejării urșilor, deoarece aceștia nu sunt în pericol de dispariție. De asemenea, este un mare pas înainte faptul că autoritățile au realizat că capturarea și relocarea urșilor care amenință viața oamenilor și a animalelor este costisitoare, necesită mult timp și este ineficientă”, a spus prefectul.

Conform datelor Ministerului Mediului, în ultimii 20 de ani, 27 de persoane au fost ucise, iar 274 de persoane au fost desfigurate în urma atacurilor urșilor. Abia după tragedia din data de 9 iulie, din Munții Bucegi, Plenul Camerei Deputaților, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat proiectul de lege care vizează măsurile de gestionare a populaţiei de urşi.

La vremea respectivă, și deputatul covăsnean Könczei Csaba, care este membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură și industrie alimentară, și care împreună cu fostul ministru al Mediului, Tánczos Barna, a depus anul trecut în Parlament această lege, și-a exprimat regretul pentru faptul că parlamentarii au luat măsuri „abia după moartea unei persoane”.

Amintim că noua „Lege a urșilor” include o așa-numită cotă de prevenție (426 de urși), care este distribuită în funcție de cât de problematică este prezența urșilor într-o anumită zonă, dar și o de intervenție (55 de exemplare), astfel încât, dacă există urși care reprezintă o amenințare pentru viața umană, autoritățile pot lua măsuri.

Inițiatorii subliniază că actul normativ nu va permite împușcarea exemplarelor capitale, adică a urșilor cu peste 400 de puncte CIC, astfel că nu este în beneficiul vânătorilor, așa cum susțin activiștii de mediu.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio