
Prefectul de Covasna despre incendiul care a lăsat pe drumuri 18 persoane: „Ce s-a întâmplat la Comandău se poate repeta oricând”
O tragedie precum cea de la Comandău, unde 8 case lipite sub același acoperiș au fost cuprinse de flăcările izbucnite duminica trecută, în urma unui scurtcircuit produs în bucătăria uneia dintre locuințe, s-ar putea repeta oricând, atrage atenția prefectul județului Covasna, Ráduly István.
Acesta a declarat că locuințele au fost construite în urmă cu zeci de ani pentru muncitorii care lucrau în zonă la exploatarea lemnului, și deși de-a lungul timpului proprietarii au făcut diferite modernizări, instalațiile electrice au rămas la fel de vechi. Doar una dintre casele afectate avea asigurare împotriva incendiilor.
Acum, autoritățile locale caută soluții pentru a obține sprijin financiar din partea Guvernului, așa cum s-a întâmplat în cazul incendiului izbucnit în Șumuleu – Ciuc, în luna ianuarie 2021, când 20 de case din lemn ale unei comunități de romi au ars, fiind afectate aproximativ 260 de persoane.
„Am fost întristat să văd că 18 persoane au pierdut practic totul, dar am fost încântat să constat unitatea și solidaritatea de care au dat dovadă imediat oamenii – atât la nivel local, cât și la sute de kilometri distanță – pentru a ajuta victimele (…) Ceea ce am văzut la Comandău este posibil să se repete oricând. În acele case construite sub același acoperiș, pe o lungime între 40 și 60 de metri, sunt 8 sau 10 apartamente. Acele apartamente au fost construite pentru muncitorii care lucrau în exploatarea lemnului, sunt case din anii `70-`80, cu cabluri electrice din aluminiu, nu din cupru și oricând se poate repeta o asemenea nenorocire. Le-am solicitat celor de la ISU și primarului localității să fie verificate hornurile, dacă au fost sau nu curățate, și să verifice cineva și sistemul electric. Nu mi-aș dori să mai avem asemenea incendii, pentru că acolo mai sunt încă circa 15-20 de imobile, și este posibil oricând să se repete o tragedie (…) A venit directorul Inspectoratului de Stat în Construcții, iar pe baza măsurătorilor făcute se vor stabili și pagubele. Noi vom propune către Guvernul României ca acea sumă să fie asigurată, exact cum s-a procedat și la Miercurea Ciuc în urmă cu un an”, a spus prefectul.
Potrivit acestuia, mai multe asociații și persoane au venit în sprijinul persoanelor afectate de incendiu, printre care și un cetățean din Ungaria care s-a oferit să doneze 1 milion de forinți.
„Există foarte multe posibilități de ajutor. Duminică, după 3-4 ore cât am stat acolo, au apărut doi tineri care au adus 3.000 de lei și mâncare. Am făcut și un anunț pe Facebook, și mi-a scris un cetățean din Ungaria care s-a oferit să doneze 1 milion de forinți, dar au fost foarte multe organizații, primării, parohii care au ajutat. Tot ce s-a putut omenește, am făcut, oamenii s-au mobilizat, au ajutat. Acele familii aveau nevoie de haine, de o plapumă, dar nu de sute de saci, au nevoie de materiale de construcție. Am vorbit primarul, iar pe baza unei hotărâri de consiliu local pot acorda lemne pentru bârne și căpriori”, a mai explicat prefectul.
Primarul localității Comandău, Kocsis Béla, a declarat că un cont pentru donații în bani va fi deschis pe numele familiilor afectate, astfel încât oamenii să aibă din ce să cumpere strictul necesar o perioadă, până când se vor putea repune pe picioare. Sumele rămase necheltuite, spune edilul, vor fi utilizate pentru reconstrucția caselor, iar Primăria va acorda, la rândul ei, sprijin constând în lemne pentru construcții.
„Vom face o listă cu lucrurile de care au nevoie oamenii. Deja am primit donații, alimente de bază, îmbrăcăminte, iar între timp facem evaluarea pagubelor și vom crea și un cont pe numele proprietarilor unde cei care doresc vor putea dona sume de bani, pentru ca aceste familii să se poată descurca din ceva. Sumele care vor rămâne vor fi folosite la reconstruirea caselor afectate. Conform legilor în vigoare, noi ca Primărie îi putem acorda și lemne pentru construcție și ajutoare bănești”, a explicat edilul.
Consilierii județeni își donează diurnele pe o lună pentru ajutorarea familiilor din Comandău
Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Henning László, ne-a declarat că toți consilierii județeni din partea UDMR Covasna au luat decizia de a-și dona indemnizațiile pe o lună pentru a ajuta familiile din Comandău. Potrivit acestuia, în prezent suma se ridică la 24.000 de lei, însă ar putea crește dacă și consilierii din partea celorlalte partide vor accepta să își doneze diurna pe o lună.
„Am discutat cu consilierii județeni din partea UDMR, iar diurna pe o lună, în jur de 1.000 de lei fiecare, o vor dona pentru familiile din Comandău. În ședința de Consiliu vom discuta și cu ceilalți consilieri județeni, din celelalte partide, ca să vedem dacă sunt și ei de acord să doneze acești bani. Momentan suntem 24 de persoane, deci deja vorbim despre 24.000 de lei, dar s-ar putea să crească această sumă. Nu e o situație singulară acolo, este un șir de case, este o problemă delicată. Trebuie să găsim soluții să ajutăm aceste persoane”, ne-a declarat vicepreședinte CJ Covasna, Henning László.
Donații în bani sau alte ajutoare pot fi făcute în continuare fie la sediul Primăriei Comandău, fie în conturile: IBAN: RO61 BREL 0005 5082 2335 0100 și Revolut: 0758 331 484, cu mențiunea „Donație – Comandău”
(Ioana Ardeleanu)