Ştiri locale

Pot sau nu pot fermierii să vândă de Crăciun porcii crescuți în gospodăriile proprii?

Cu mai puțin de două luni până la Crăciun, legislația privind sacrificarea și comercializarea cărnii provenite de la porcii crescuți în exploatațiile nonprofesionale a fost modificată, însă noile prevederi i-au nemulțumit pe gospodari care, practic, ar fi trebuit să se limiteze la consumul propriu în perioada sărbătorilor de iarnă, dacă nu ar fi făcut obținut toate documentele pentru a demonstra că animalele sunt sănătoase și nu pun în pericol sănătatea și igiena alimentară.

Luni dimineața, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a convocat conducerea ANSVSA şi responsabilii din domeniul zootehniei, fiind luată decizia de modificare a Ordinului iniţial, încă aflat în dezbatere publică, astfel încât în perioada sărbătorilor de iarnă gospodarii să poată vinde porcii crescuți în curte, dar pe baza unui aviz de la medicul veterinar din care sa reiasă ca animalul sacrificat nu este bolnav.

Publicitate

Contactat telefonic, directorul DSVSA Covasna, dr. Örsi Csaba, a explicat că noile norme de biosecuritate în creșterea suinelor au fost gândite pentru a împiedica răspândirea pestei porcine, care a făcut ravagii în România în ultimii ani.

„Este vorba despre Ordinul nr.130/2023, Normele de aplicare a Legii nr. 122/2023 și Ordinul comun nr. 132/418/2023 (emis împreună cu Ministerul Agriculturii – nr.). Încă nici nu le-am comunicat medicilor de la circumscripții, trebuie să vedem, să analizăm. Este vorba și despre gospodăriile populației, dar și despre ferme: cum să fie conforme, ce ștampilă să folosească, cum să abatorizeze porcinele. Legea nu s-a schimbat mult, dar s-a schimbat mai ales pe exploatațiile nonprofesionale, unde legal nu ai voie să vinzi porcine. Omul în gospodărie trebuie să respecte condițiile minime de biosecuritate și să crească porcinele exclusiv pentru consum propriu, pentru nevoile familiei, așa cum este normal, având în vedere pagubele de sute de milioane de euro pe care le-a făcut pesta porcină la nivel de țară”, ne-a explicat dr. Örsi Csaba.

Potrivit acestuia, în județul Covasna există 6 ferme autorizate și peste 6.300 de exploatații nonprofesionale.

„Ferme nu avem multe, avem 4 ferme înregistrate și alte 2 pentru mangalița, rase autohtone. Avem 6.317 exploatații nonprofesionale cu 24.123 porci înregistrați”, a precizat dr. Örsi Csaba.

Așa-numita „Legea Porcului” prevedea că gospodarii ar fi putut să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu ar mai fi putut să-i şi comercializeze. Noi reguli au fost introduse și pentru proprietarii de ferme, care vor trebui să transporte animalele în mașini speciale, dezinfectate după fiecare transport.

Potrivit portalului Agrointel.ro, ministrul Florin Barbu a explicat că în perioada sărbătorilor de iarnă valorificarea sau transportarea suinelor se va face doar „sub îndrumarea medicului veterinar, după obținerea unei adeverințe”, decizia de modificare a ordinului ANSVSA fiind luată împreună cu premierul Marcel Ciolacu.

„Prin legea pe care am adoptat-o în calitate de președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, au fost anumite norme de biosecuritate și pentru persoanele fizice. Sigur, orice mișcare/valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. Mai mult de atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de către medicii concesionari, este gratuit acest serviciu, inclusiv medicamentația și prestările de servicii sunt gratuite în România pentru persoanele fizice. A fost dat un Ordin 130/2023 de către ANSVSA, ne-am dorit foarte mult, atât eu ca ministru cât și premierul Marcel Ciolacu să luăm această decizie. În dimineața aceasta am convocat toată conducerea, va fi modificat acest ordin și repet: persoanele fizice pot valorifica porcii în perioada sărbătorilor de Crăciun. Iar ordinul rămâne desigur în vigoare și în perioada următoare”, a mai spus ministrul.

Din 2017, în România au fost semnalate peste 6.000 de focare de pestă porcină africană, fiind sacrificați peste un milion și jumătate de porci, adică un sfert din efectivul de suine din țară. Statul a oferit despăgubiri de peste un miliard de lei, prin Ministerul Agriculturii.

În județul Covasna, potrivit conducerii DSVSA, ultimul focar de pestă porcină la porcii domestici a fost stins în data de 04 aprilie 2022.

DSVSA va intensifica, în perioada următoare, controalele în unitățile autorizate sanitar veterinar din județ,  pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi a răspândirii pestei porcine africane, odată cu creșterea consumului cărnii de porc și a altor alimente specifice sărbătorilor de iarnă.

La fel ca în anii trecuți, inspectorii vor desfășura controale zilnice în trafic, pe arterele rutiere principale și secundare, cu sprijinul Poliției, în vederea depistării transporturilor ilegale de animale și a produselor din carne de porc, și nu numai.

Inspecții vor avea loc și în abatoare, unitățile de tranșare și procesare, depozitele frigorifice, carmangerii, măcelării, magazine alimentare, piețe agroalimentare, târguri, expoziții, unități de alimentație publică, pensiuni turistice, patiserii sau cofetării, iar până la finalul lunii decembrie, DSVSA și Circumscripțiile Sanitare Veterinare ale piețelor din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului, Covasna și Baraolt vor asigura permanența inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, locuitorii putând să facă sesizări privind eventualele abateri de la normele sanitare.

De precizat este faptul că și în anii trecuți legislația interzicea comercializarea porcilor crescuți în gospodărie, respectiv vânzarea cărnii și a produselor din carne provenite de la aceștia, amenzile pentru comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar fiind cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio