Ştiri

Populația Suediei își pierde încrederea în strategia țării de combatere a COVID-19

Încrederea populației în capacitatea autorităților de a combate COVID-19 a scăzut la 42% de la 55% luna trecută, potrivit unui sondaj național realizat de cotidianul DN și firma de cercetare de piață Ipsos. 82% dintre oameni erau fie „oarecum”, fie „foarte îngrijorați” de posibilitatea ca sistemul de sănătate din Suedia să nu mai poată face față situației, în timp ce 44% au spus că se tem de supraaglomerarea spitalelor.

Curtea Regală suedeză a dezvăluit că prințul Carl Philip și soția sa, prințesa Sofia, au fost testați pozitiv cu coronavirus, dar că se simt bine și prezintă „simptome de gripă mai ușoare”.

Publicitate

Guvernul suedez a abandonat strategia relaxată la începutul acestei luni, introducând restricții privind adunările publice, pentru a stopa răspândirea virusului. MarketWatch scrie că ultima creștere a nunărului de cazuri, de spitalizări și decese, a spulberat speranța că țara va dezvolta imunitatea la virus.

Epidemiologul-șef a spus săptămâna trecută că nu sunt dovezi privind formarea unei imunități de turmă, așa cum spera la început: „Problema imunității turmei este dificilă. Nu vedem semne de imunitate la populație”, a spus Anders Tegnell.

Financial Times scrie că Guvernul Suediei l-a lăsat pe Tegnell (un tehnocrat) să gestioneze deciziile privind pandemia, dar că, pe măsură ce al doilea val a lovit Suedia, contrar previziunilor făcute de Anders Tegnell în primăvară și vară, executivul de la Stockholm a început să acționeze altfel. Astfel, introducerea restricțiilor, în valul doi, privind adunările de persoane (nu mai mult de opt), nu a venit de la epidemiologul-șef, care a anunțat imediat că propunerea nu a venit de la agenția sa.

Suedia a raportat peste 34.000 de cazuri noi de COVID-19 în săptămâna trecută, potrivit Universității Johns Hopkins.

Publicitate
banner we radio