Ştiri locale

Pompieri, polițiști, jandarmi și motocicliști covăsneni, uniți într-o amplă campanie de donare de sânge

Mai mulți pompieri, jandarmi și polițiști covăsneni, împreună cu membri ai Asociației Sportive Road Riders MT din orașul Covasna, organizează la sfârșitul acestei săptămâni o amplă campanie de donare de sânge.

Acțiunea va avea loc în perioada 16-17 noiembrie, în intervalul orar 08:00-13:00, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, strada Bánki Donát, nr.15, iar organizatorii aștepată minimum 50 de donatori.

Publicitate

„E important să donăm sânge, pentru că așa putem salva vieți oamenești. În urmă cu câteva  săptămâni am vorbit cu directorul Centrului de Transfuzii Sanguine, Andy Rosin, care ne-a spus că nu există produse din sânge și am decis să organizăm această campanie ca să îi ajutăm pe cei care au neapărată nevoie de sânge. Săptămâna trecută am văzut pe internet o postare a unei  domnișoare care spunea că are nevoie de sânge – grupa 0 Rh negativ, însă deocamdată la noi în Sfântu Gheorghe nu se găsește. Am vrut să donez pentru ea, însă am Rh pozitiv, așa că împreună cu colegii mei am decis că putem dona ca să salvăm vieți”, ne-a explicat Kanyadi Sandor, unul dintre organizatorii campaniei.

Nu este prima acțiune de acest fel organizată în acest an la Sfântu Gheorghe. În luna aprilie, mai mulți motocicliști covăsneni au donat sânge pentru salvarea vieților omenești, în cadrul unei campanii organizate de Asociația Sportivă Road Riders Motor Team Covasna, în parteneriat cu Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe.

Potrivit organizatorilor, printre beneficiile donării de sânge se numără creșterea imunității organismului, scăderea cu 30% a riscului producerii accidentelor vasculare sau creșterea rezistenței oaselor la traumatisme. În plus, donatorii beneficiază de analize medicale gratuite, dar și de o zi liberă de la locul de muncă, 50% reducere la abonamentul de transport în comun timp de o lună și bonuri de masă.

Persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani și greutatea cuprinsă între 60 și 110 kilograme. De asemenea, donatorii nu trebuie să sufere de boli precum hepatita, TBC, sifilis, malarie, bruceloză, HIV, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau ale glandei tiroide, și să nu fi avut intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele 6 luni, iar femeilor însărcinate, lăuze sau în perioada menstruației nu le este recomandat să doneze sânge.

„Este nevoie în permanență de donatori”

Contactat telefonic, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, dr. Andy Rosin de-a declarat că în cele două zile ale campaniei sunt așteptați să participe în principal angajații instituțiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, însă imediat după încheierea campaniei toți cei care pot și vor să doneze sunt așteptați să o facă în număr cât mai mare, întrucât există o lipsă acută de sânge și produse din sânge.

„La ora actuală avem, în medie, 10 donatori pe zi ceea ce nu prea este suficient. Am avea nevoie de măcar 20 de donatori în fiecare zi ca să acoperim necesarul de sânge și produse din sânge. Este indicat ca oamenii să vină în zilele imediat următoare acestei campanii, pentru că în aceste două zile dacă va veni să doneze tot orașul nu vom face față, noi suntem o mână de oameni. Campania din zilele de 16 și 17 noiembrie este dedicată instituțiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care vor trimite un număr masiv de oameni. După încheierea campaniei îi rugăm pe oameni să vină să doneze, pentru că va fi nevoie în permanență de donatori. Avem o grămadă de cereri de foarte multe pungi de la un mare centru universitar, pentru pacienți din județul Covasna. Este o lipsă acută”, a explicat dr. Andy Rosin.

(Ioana Ardeleanu)

 

Publicitate
banner we radio