Ştiri locale

Polițistul implicat în accidentul mortal de la finalul anului trecut a fost în sfârşit audiat

Polițistul covăsnean în vârstă de 40 de ani, implicat în accidentul mortal din data de 2 decembrie 2021 de la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc, a fost audiat la aproape 3 luni de la producerea tragicului eveniment rutier.

Bărbatul, care are calitatea de suspect în acest dosar, după ce s-a constatat că s-a urcat băut la volan, nu a putut fi audiat până acum, întrucât starea de sănătate nu a permis ca acesta să se prezinte în fața procurorilor.

Publicitate

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, procurorul Ionel Pădurariu, a declarat în mai multe ocazii că polițistul, care în urma accidentului s-a ales cu o fractură coxofemurală și câteva coaste fracturate, a fost supus unor intervenții chirurgicale, iar ulterior a fost imobilizat la pat timp de mai multe săptămâni.

Joi, acesta a fost citat și s-a prezentat în fața anchetatorilor pentru a povesti cum s-au petrecut lucrurile din punctul său de vedere.

„Joi a fost citat și s-a prezentat la Parchet pentru a fi audiat, este dreptul persoanei de a-și face apărarea și de a spune ce s-a întâmplat, de a propune probe în apărarea sa, fiind suspect în cauză. Cercetările se derulează în continuare cu administrarea de probe specifice în astfel de infracțiuni de ucidere din culpă. În acest caz, deocamdată nu vorbim despre vinovății în etapa de urmărire penală, este suspect, încă nu s-a formulat o acuzație penală ca să fie considerat inculpat (…) Din câte cunosc, împotriva sa nu au fost dispuse măsuri preventive, este o persoană liberă ca oricare alta, însă probabil că în privința permisului de conducere există anumite interdicții, deoarece începerea urmăririi penale s-a dispus pentru conducere sub influența alcoolului. La acest moment, alte repercusiuni nu cunosc să existe, nefiind măsuri preventive în cauză”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, Ionel Pădurariu.

Acesta a mai precizat că etapa urmăririi penale este nepublică, urmând ca alte detalii din acest dosar să fie comunicate la momentul finalizării anchetei, atunci când procurorul de caz va dispune o soluție definitivă.

„Etapa de urmărire penală este nepublică, neputând fi comunicate informații care pot afecta persoanele implicate în dosar, până când nu există o rezoluție definitivă a procurorului, cum ar fi dispunerea unei soluții de clasare, de renunțare la urmărirea penală, sau de trimitere în judecată cu rechizitoriu. Abia în acel moment dosarul depășește această etapă nepublică și, cu câteva excepții, ședințele de judecată devin publice. (…) Dosarele își urmează cursul, unele se pot soluționa mai repede, altele mai încet, sunt lucruri care de multe ori nu țin de organele de cercetare penală, cum a și fost în situația aceasta când din motive medicale persoana nu a putut fi audiată”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului.

La începutul acestei luni, și conducerea IPJ Covasna a explicat, într-o conferință de presă, de ce nu au fost comunicate detalii despre polițistul implicat în accidentul mortal, precizând că legislația penală nu permite în astfel de cazuri comunicarea datelor referitoare la persoanele cercetate, fără acceptul procurorului de caz, întrucât acest lucru ar putea afecta buna desfășurare a anchetei.

Explicațiile de la vremea respectivă au fost făcute în contextul în care, imediat după producerea accidentului, reprezentanții instituției au comunicat doar în urma solicitării presei că „persoana rănită în accident este un polițist din cadrul IPJ Covasna, care se afla în timpul liber cu autoturismul personal în momentul producerii accidentului. Împrejurările producerii accidentului vor fi stabilite în cadrul cercetării penale, în acest moment nu ne putem pronunța în ceea ce privește dinamica accidentului”, fără a transmite, cum se întâmplă în cazul altor accidente, că șoferul care a supraviețuit a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,60 mg/l în aerul expirat.

Ulterior, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe a comunicat că, în urma probelor de sânge, rezultatul primei testări a indicat o alcoolemie de 1,89 gr./mie, iar la cea de a doua testare rezultatul a fost de 1,5 gr./mie alcool în sânge.

Agentul de poliţie  este cercetat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală și conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Polițistul este angajat al IPJ Covasna încă din data de 12.07.2016, ocupând funcții de execuție (agent de poliție) în cadrul unor posturi de poliție din județ, iar din 28.09.2017 a fost desemnat organ de cercetare al Poliției Judiciare.

Dacă va fi găsit vinovat, pe lângă pedeapsa privativă de libertate, acesta va fi exclus din Poliție.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio