Ştiri locale

Polițiștii covăsneni vor fi la datorie în perioada minivacanței de 1 iunie și Rusalii

În perioada 1 – 5 iunie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna vor acționa pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică, pentru ca cetățenii să petreacă în liniște și siguranță minivacanța de 1 iunie și Sărbătoarea Rusaliilor.

Astfel, în perioada menționată, vor acţiona pe raza întregului judeţ peste 130 de poliţişti în medie zilnic, de la ordine publică, rutieră, investigații criminale, dar și de la alte structuri. Activitatea acestora se va concentra pe prevenirea şi combaterea faptelor antisociale și a celor prin care este tulburată ordinea și liniștea publică, dar şi pentru prevenirea accidentelor rutiere.

Publicitate

Pentru evitarea implicării în evenimente nedorite în această perioadă, Poliţia Română vă recomandă:

În situaţia deplasării cu autoturismul:

– Atunci când opriţi, fie şi doar pentru un scurt popas, scoateţi autoturismul în afara părţii carosabile, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile.

– Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptop-uri, camere foto/video, pungi de cadouri) pot fi tentante pentru hoţi. Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

– Parcaţi, pe cât posibil, în locuri special amenajate şi iluminate pe timpul nopții.

– Poliţia Română le recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor autovehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se pot dovedi periculoase.

– Totodată, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra respectării regimului legal de viteză, în special când se circulă în coloană.  De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei între autovehiculele aflate în mers.

– Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite ziua, pe toate categoriile de drumuri.

– Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

– Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.

Pentru prevenirea furturilor din locuinţe:

– Se recomandă ca uşa de acces să fie prevăzută cu două încuietori, având sisteme de chei diferite (tip „cu amprentă”) şi cu lanţ de siguranţă. Atunci când constataţi că una dintre încuietorile uşii de acces a fost blocată, devenind nefuncţională, prin introducerea în orificiul său a unor corpuri străine (sârme, beţe de chibrit etc.), înlocuiţi-o.

– Acordaţi atenţie şi intrărilor secundare în locuinţe, cum ar fi uşile de la balcoane şi terase, intrările în garaje sau subsoluri prin care se poate face accesul în locuinţă.

– Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă.

– Anunţaţi imediat poliţia atunci când în holurile scărilor, pe paliere sau în faţa uşii unui apartament sesizaţi persoane dubioase sau care staţionează fără motiv. Reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora.

– În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră.

– Nu lăsaţi bilete în uşă, prin al căror conţinut să informaţi străinii, că aţi plecat în concediu.

– Evitaţi găzduirea persoanelor despre care nu aveţi date concrete şi verificate.

– Dacă primiţi un telefon şi nu recunoaşteţi interlocutorul, rezumaţi-vă la a spune „aţi greşit numărul” şi nu intraţi în discuţii care ar putea furniza date despre persoana dumneavoastră.

– În situaţia în care cheile de la uşa de acces v-au fost sustrase împreună cu actele de identitate, schimbaţi de urgenţă sistemele de asigurare! Nu lăsaţi cheile apartamentului sub preş sau în cutia de scrisori.

Pentru prevenirea furturilor din buzunare:

– Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc..

– Nu ţineţi toţi banii în acelaşi loc, ci compartimentaţi-i, pentru a nu fi obligaţi să scoateţi întreaga sumă de fiecare dată când achiziţionaţi vreun obiect întrucât acest lucru atrage atenţia infractorilor. Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, în borsete sau genţi.

– Dacă trebuie să transportaţi sume mari de bani este necesar să fiţi însoţiţi de o altă persoană care să vă ajute la supravegherea acestora.  Nu depozitaţi valorile în pungi din plastic. Nu încredinţaţi copiilor sau persoanelor în vârstă sume mari de bani.

În locurile publice:

– Nu afişaţi, ostentativ, bunurile de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice. Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere.

– Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii, care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate. Aceştia ar putea fi rău intenţionaţi, iar scopul poate fi acela de a vă înşela.

– Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112- apel gratuit.

– Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool.

Pentru a vă putea bucura de un sejur în siguranţă la munte sau la mare:

– Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele, în seiful hotelului! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare unor plăţi curente.

– Dacă aveţi repartizată o cameră la parter/un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei, prin escaladare, nu lăsaţi geamurile sau uşa de la balcon deschise.

– Dacă vă găsiţi camera răvăşită, nu atingeţi nimic şi sunaţi imediat la 112.

– Nu plecaţi singuri, noaptea târziu, de la petreceri sau localuri şi nu vă plimbaţi în locuri izolate şi întunecoase.

Dacă sunteți victimă sau martor la săvârșirea vreunei infracțiuni apelați cu încredere serviciul unic de urgență 112!

(IPJ Covasna)

Publicitate
banner we radio