Poliţia Locală Sfântu Gheorghe, amenzi de aproape 5.000 de lei pentru comerț ilegal și cerșetorie
În anul 2023, la Sfântu Gheorghe nu au fost înregistrate incidente majore care să pună în pericol siguranța publică, afirmă șeful Poliției Locale, Hadnagy István. Multe dintre reclamațiile venite din partea locuitorilor orașului au vizat prezența animalelor fără stăpân, o problemă pentru soluționarea căreia Poliția Locală acordă o atenție deosebită. Pentru astfel de situații au fost aplicate 17 amenzi în valoare totală de 3.900 de lei, iar numărul cailor lăsați nesupravegheați pe străzile municipiului a scăzut, comparativ cu anii precedenți.
Accesul vehiculelor cu tracțiune animală este reglementat prin hotărârea Consiliului Local nr.28 din 2014, care permite utilizarea căruțelor doar în anumite situații, pe baza unei autorizații emise de Direcţia Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe și doar pe anumite trasee. Pentru nerespectarea prevederilor acestei hotărâri, anul trecut au fost aplicate 11 amenzi în valoare totală de 1.300 de lei, iar polițiștii locali au confiscat mai multe vehicule cu tracțiune animală.
În ceea ce privește tulburarea liniștii publice, polițiștii locali au fost solicitați să intervină în 24 de cazuri, fiind aplicate amenzi în valoare totală de 7.100 de lei.
„Au existat unele probleme minore, lucru aproape inevitabil, dar vestea bună este că nu au avut loc incidente care să amenințe serios siguranța publică. Poliția Locală trebuie să acorde în primul rând atenție respectării hotărârilor adoptate de Consiliul Local, dar vedem că nu există probleme majore. Am întâlnit mai multe nereguli, lucruri mai degrabă neplăcute pentru locuitorii orașului, dar care nu reprezintă un pericol real”, a rezumat Hadnagy István, șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe.
Comparativ cu marile orașe, la Sfântu Gheorghe cerșetoria și comerțul ilegal (ciuperci, urzici, fructe de pădure etc.) sunt probleme mai puțin frecvente. Potrivit șefului Poliției Locale, majoritatea cerșetorilor provin din Vâlcele și Hetea.
„Vânzătorii din Vâlcele și Hetea sunt o prezență obișnuită în zona Pieței Agroalimentare. Situația este mai complicată pentru că deși în trecut au existat încercări pentru ca aceste persoane să își vândă produsele în mod legal la mesele din piață, acest lucru nu a funcționat. Dacă această activitate nu este reglementată în vreun fel, încalcă legea. Mai neplăcut pentru locuitorii orașului este faptul că aceste persoane sunt însoțite, de obicei, de minori care cerșesc. Bineînțeles, putem aplica amenzi, așa cum și facem, dar acești oameni trăiesc într-o sărăcie lucie și nu prea plătesc. Colegii noștri preferă să aplice avertismente verbale, să alunge aceste persoane sau să le confiște marfa. Din păcate, este mai mult o problemă socială care are și implicații pentru siguranța publică”, a explicat Hadnagy István.
Anul trecut, polițiștii locali au aplicat 45 de amenzi în valoare totală de 4.700 de lei pentru comerț ilegal (29) și cerșetorie (16).
Polițiștii locali acționează și pe linie de prevenție, atât prin prezența la evenimente și în diferite locații, cât și prin controale, în acest an fiind derulate 1.316 astfel de acțiuni. Biroul de Siguranță Publică a întocmit în total 260 de procese verbale pentru diverse încălcări ale legii, iar în 3 cazuri de furt, hoții au fost prinși în flagrant și predați Inspectoratului de Poliție Județean Covasna.
„Un sfat general pe care aș dori să-l transmit locuitorilor orașului este să contacteze organele de poliție dacă observă probleme legate de siguranța publică. Nu mă refer doar la Poliția Locală, ci la Poliție în general. Nu numai că avem datoria de a ajuta, dar și putem face acest lucru. Este bine ca populația să salveze în telefon numărul unic de urgență disponibil la nivel național – 112, Tel-Verde al Poliției Locale – 0800 800 767 și numărul nostru de WhatsApp – 0739 886 992”, a mai spus Hadnagy István.
Poliția Locală Sfântu Gheorghe
Biroul de presă