Ştiri locale

Ploile din ultimele zile, binevenite dar insuficiente pentru a rezolva problema secetei. La Bixad, scurgerile de pe versanți au creat probleme pe drumuri

Ploile care au căzut în noaptea de marți spre miercuri în județul Covasna nu au fost suficiente pentru a rezolva problema secetei. Cu toate acestea, în localitatea Bixad precipitațiile abundente au provocat scurgeri de pe versanți și de pe cursurile mici de apă, iar drumurile au fost blocate de aluviuni.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, Ioan Ilaş, a declarat că cea mai mare cantitate de apă a căzut în zona localităților Covasna, Târgu Secuiesc și Zagon, unde s-au înregistrat circa 30 l/mp. Cu toate acestea, râurile mari nu au creat probleme, având în vedere și nivelurile scăzute datorită secetei.

Publicitate

„Într-adevăr, în zona localității Bixad a plouat un pic mai mult, dar în rest creșteri mari nu avem pe râuri (…) În zona respectivă au fost scurgeri de pe versanți și de pe afluenții mici, deci pe Râul Olt nu au avut probleme, dar au fost cărate aluviuni pe drumuri, asta este problema principală, și acolo vor trebui să dezafecteze. Acum se lucrează la evaluare, trebuie să ne trimită și nouă Primăria raportul evenimentului, dar mai durează până se face localizarea exactă, unde anume și ce s-a întâmplat. Nu au fost probleme pe Olt, Oltul este singurul pe care noi îl avem în zonă cadastrat, de care ne ocupăm, ci a fost vorba despre afluenții mici și scurgerile de pe versanți care au cărat aluviuni pe drumuri (…) Au fost 30 și ceva de litri pe metrul pătrat în special în zona Covasnei, la Târgu Secuiesc și Zagon, în rest au căzut în jur de 20 de litri pe metrul pătrat. Asta nu înseamnă mare lucru pentru râuri, pentru că aveau nivelurile foarte scăzute, este doar o picătură, cum s-ar spune. Ploile acestea rapide, care cad în cantități mari, nu produc efectul pe care ar trebui să îl producă, de obicei crește un pic nivelul pâraielor dar apa asta pleacă. În mod normal încă ar trebui să se înmagazineze multă apă în sol, dar e bună și ploaia asta decât nimic”, a explicat directorul SGA Covasna, potrivit căruia ploile din ultima perioadă nu au provocat alte probleme pe râurile din județ.

Județul Covasna s-a aflat în ultimele 2 zile sub avertizări Cod galben și portocaliu de vreme instabilă și ploi torențiale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio