Ştiri

„Plantează în România”, cea mai amplă acțiune de înverzire a României: 150.000 de puieți plantați de voluntari în 11 județe

Peste 150.000 de puieți vor fi plantați pe 26 martie în 11 județe în cadrul celei mai ample acțiuni de înverzire a României. Mii de voluntari sunt așteptați să ia parte la lansarea oficială a proiectului „Plantează în România”, inițiat de Asociația Creștem România Împreună, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Garda de Mediu Brașov, Prefectura Brașov, Prefectura Covasna, Facutatea de Silvicultură și exploatări forestiere Brașov și Mitropolia Ardealului.

„Ne dorim să educăm comunități. Așa am pornit Plantează în România, cel mai amplu proiect de înverzire a României. Spun amplu nu din punct de vedere al numărului de hectare pe care ne dorim să le împădurim, ci din perspectiva direcțiilor vizate de această acțiune: înverzirea României prin plantări în șantiere forestiere, prin plantări urbane, plantări în școli. Scopul este implementarea proiectului Ora Verde în școli, ce se vrea o oră de ecologie, preponderent practică, prin care cei mici vor învăța să respecte natura, să o înțeleagă și să o iubească”, a declarat pentru Republica.ro Hetti Benedek, vicepreședinte Asociația Creștem România Împreună.

Plantările se vor desfășura doar pe terenuri ale statului, doar în fond forestier, iar puieții plantați vor fi exclusiv specii românești.

Proiectul este „o dovadă a unității naționale”, spun organizatorii, cărora li s-au alăturat zeci de ONG-uri, zeci de instituții ale statului, mii de voluntari, sute de donatori, companii, ocoale silvice și peste 300 de școli.

Voluntarii vor avea la dispoziție trei variante de acțiuni în care se pot implica: împădurire în șantiere forestiere, plantări urbane și împărțirea de puieți în corturi special amenajate pentru cetățenii ce doresc să planteze un arbore într-un alt spațiu verde. Puieți vor fi plantați și în curțile a 300 de școli din România.

„La proiectul nostru poate participa oricine, indiferent de vârstă. Încurajăm părinții să iasă la înverzire cu cei mici, așa cum ne dorim ca vârstnicii să vină alături de noi măcar pentru a respira o gură de aer curat în natură”, sună îndemnul inițiatorilor proiectului.

România se situează sub medie ca procent de suprafață împădurită, având doar 27,3% din suprafață acoperită de păduri, față de 32,4% media europeană. România este pe locul 10 în Europa în ceea ce privește suprafața de pădure raportată la numărul de locuitori – 0,30 ha/locuitor, primele poziții fiind ocupate de ţările nordice (Finlanda, Suedia şi Norvegia).

Publicitate
banner we radio