Ştiri locale

Placă memorială dedicată familiei Fogolyán, amplasată pe clădirea Prefecturii din Sfântu Gheorghe

O placă memorială dedicată familiei Fogolyán, de numele căreia se leagă, printre altele, construirea vechiului spital din Sfântu Gheorghe, a fost amplasată pe clădirea Prefecturii Covasna şi dezvelită marţi după-amiază în cadrul unei festivităţi la care au participat câteva zeci de persoane.

Iniţiativa a aparţinut moştenitorului acestei familii, Szotyori Nagy Aron, care a postat, pe această placă memorială, fotografia străbunicului său, negustorul Fogolyán Kristóf, cel care, în anul 1889, a construit actualul sediu al Prefecturii din Sfântu Gheorghe, precum şi a bunicului său, dr. Fogolyán Kristóf (1878-1954) şi a fiului acestuia, dr. Fogolyán Miklos (1905-1985).

Publicitate

Szotyori Nagy Aron a menţionat că cei trei înaintaşi ai săi au fost personalităţi marcante ale urbei, menţionând că dr. Fogolyán Kristóf a fondat primul „aşezământ de medicină modernă” din fostul comitat Trei Scaune.

Preşedintele obştii evreilor din Sfântu Gheorghe, Herman Rosner, prezent la eveniment, a subliniat că dr. Fogolyán Miklos a contribuit la salvarea vieţilor multor evrei, primind recunoaşterea Yad Vashem din partea statului Israel.

„În calitate de reprezentant al obştii evreilor din Sfântu Gheorghe mulţumesc cu profund respect şi cu capul plecat unui om care şi-a înscris numele în rândul celor, puţini la număr, care, în perioada prigoanei împotriva evreilor, şi-a asumat riscurile susţinerii, prin fapte, a convingerilor sale umaniste, salvând, prin actele sale de medic, vieţi omeneşti condamnate la moarte. Pentru gesturile sale umanitare deosebite manifestate faţă de pacienţii evrei, dr. Fogolyan Miklos a primit recunoaşterea Yad Vashem, Memorialul Victimelor Holocaustului din Ierusalim, instituţie oficială a statului Israel”, a declarat Herman Rosner, în faţa mulţimii.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a subliniat că dezvelirea acestei plăci comemorative reprezintă un semn de cinstire şi respect faţă de aceste personalităţi „profund ataşate de valorile umanităţii” şi a solicitat asistenţei să păstreze un moment reculegere în memoria victimelor Holocaustului.

Szotyori Nagy Aron a revendicat în instanţă clădirea actualei Prefecturi, construită de străbunicul său, şi a obţinut în urmă cu câţiva ani mai multe încăperi, în una dintre ele amenajând un mic muzeu dedicat familiei Fogolyán. Acesta a dobândit, de asemenea, şi aripa veche a clădirii Consiliului Judeţean, construită pe vremuri de dr. Fogolyán cu destinaţia de sanatoriu, pe care a scos-o recent la vânzare.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio